Societat

Mòbils a tot drap

Samsung estrena una tauleta de 8 polzades i Huawei mostra el telèfon “més ràpid del món” hores abans que comenci el congrés

Firefox OS irromp amb força en la batalla de sistemes operatius per a ‘smartphones'

Tot i que el Congrés Mundial del Mòbil (CMM) s'inaugura avui a primera hora, la febre de la mobilitat ja es va instal·lar ahir a Barcelona. Hores abans que arranqués la fira en la seva nova ubicació al recinte de Gran Via, la capital mundial del mòbil va exercir com a tal amb les primeres presentacions de nous dispositius i serveis. Samsung va mostrar una nova tauleta i Huawei un telèfon intel·ligent que defineix com “el més ràpid del món”. Amb tot, qui va fer una autèntica demostració de força va ser la Fundació Mozilla. El sistema operatiu que va presentar ahir, l'esperat Firefox OS, s'albira com una ferma amenaça per als programaris existents.

De moment, Android (Google) i IOS (Apple) poden respirar més o menys tranquils, però la irrupció d'aquest nou sistema, desenvolupat d'acord amb els estàndards de web oberta (HTML5), pot ben bé aspirar a pujar al podi dels sistemes operatius més utilitzats. Per tant, Windows Phone i Blackberry hauran d'estar atents per no acabar en una situació encara més compromesa que l'actual.

La força de Firefox OS no només residirà en la facilitat d'ús i la llibertat que experimentaran els seus usuaris. A més, s'ha garantit el suport de divuit companyies telefòniques per distribuir aquest programari pels cinc continents en aparells LG, ZTE i Alcatel. Després en vindran de Huawei i, segurament, d'altres companyies que voldran aprofitar aquest sistema operatiu de baix cost –però d'aparent qualitat, segons es va veure ahir– per endinsar-se en els mercats emergents. Telefónica, un dels impulsors del projecte, ja ha anunciat que els col·locarà a l'estat i a tres països sud-americans en els pròxims mesos.

Els responsables de Firefox van recordar ahir que el seu producte respon a una necessitat semblant a la que els va dur a llançar el seu famós navegador: evitar el monopoli i atorgar més llibertat als usuaris. Així, tot i que existirà la Firefox Marketplace per baixar les aplicacions més populars, també es podran adquirir directament als desenvolupadors o fer-ne algunes d'un sol ús.

Si Firefox OS promet una revolució, Samsung aposta per l'evolució. Un cop ha assolit el lideratge en vendes de telèfons mòbils i telèfons intel·ligents, es vol centrar ara en assolir el primer lloc en el mercat de les tauletes. Per això va presentar ahir la Galaxy Note 8.0, l'evolució de la minitauleta de set polzades que, tot i ser ridiculitzada per Steve Jobs, va acabar copiant Apple. Ara, per resultar més competitiva al costat del flamant Ipad Mini, guanya una polzada més i incorpora algunes novetats que, malgrat tot, no la converteixen en un producte espectacular. Així, es podrà dividir la pantalla en finestres per utilitzar diverses aplicacions alhora. A més, amb el punter electrònic que incorpora, només caldrà assenyalar la pantalla (sense haver de tocar-la) per accedir a determinats continguts.

L'Ascend P2 és promocionat per Huawei com el mòbil més ràpid perquè és l'únic del món que permet la descàrrega a 150 mbps en xarxes LTE, que –on funcionen, no pas a l'Estat– donaven fins ara 100 mbps. A més, la seva pantalla incorpora una tecnologia que permet ser utilitzada amb quants de tota mena. Amb tot, el més cridaner de tot és una relació qualitat preu prou competitiva per obligar la competència a pensar.

Els dos gadgets funcionen, òbviament, amb l'omnipresent Android. Després de l'anunci d'ahir, potser l'any vinent el panorama canviarà molt.

699
euros
val l'entrada més econòmica per accedir al congrés de telefonia. La més exclusiva en costa 4.999.
94.000
metres quadrats
té la fira en la seva nova ubicació a Gran Via, per mostrar les novetats de 1.500 expositors.
270
punts wi-fi
hi haurà disponibles dins del recinte per facilitar les comunicacions dels assistents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva