Societat

Els partits catalans celebren la rebaixa dels peatges però hi veuen “un pegat”

Els grups de l'oposició consideren la mesura “incompleta” i desconfien que no suposi un allargament de les concessions

El govern acorda amb Abertis una reducció de tarifes en trams de la C-32 i C-33

Els grups parlamentaris catalans han rebut amb satisfacció l'acord per reduir determinats peatges. Amb tot, l'oposició ha considerat que es tracta d'una rebaixa “incompleta” i “un pegat” davant la necessitat de més inversions en infraestructures per part de l'Estat.

El govern català ha arribat a un acord amb la concessionària Abertis per reduir els peatges en trams de la C-32, al Garraf i al Maresme, i de la C-33, amb descomptes que oscil·laran entre el 10 i el 30% i que entraran en vigor a partir de l'1 de gener de 2014. La Generalitat creu que la revisió de les tarifes, que sobretot beneficiarà a les persones que viuen al Maresme, el Garraf i el Baix Penedès, ajudarà a augmentar el flux de tràfic d'aquestes vies i a descongestionar les carreteres que circulen en paral·lel.

Pel president el grup de CiU al Parlament, Jordi Turull, el pla del govern “posa més justícia i equitat en peatges, malgrat els pocs instruments de la Generalitat”. El portaveu convergent ha destacat que, al seu parer, la mesura “és un factor de reactivació econòmica, perquè suposarà llocs de treball i millora infraestructures”.

El portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amorós, ha qualificat de “positiva” la rebaixa dins de les “limitades possibilitats de Catalunya en el marc actual”, encara que l'ha considerat “incompleta”. “Demanem transparència en els convenis, tenir accés als plans econòmics i financers de totes les concessions i la derogació de l'article que exonera a les autopistes del pagament de l'IBI”, ha afegit el republicà.

Malgrat que el PSC també ha donat la “benvinguda” a aquesta decisió, el portaveu parlamentari socialista, Maurici Lucena, ha matisat que “l'important és que el govern tingui més capacitat de pressió política, no per fer una política de pegats, sinó per arreglar les inversions del govern espanyol a Catalunya”. “I això es fa mitjançant el diàleg i no la protesta permanent”, ha afegit.

De la seva banda, el portaveu adjunt del PP, Santi Rodríguez, ha expressat la seva “satisfacció” perquè els catalans afectats per aquests peatges veuran “una millora important en uns casos i sensible en altres”. Així, ha assenyalat que és “una bona notícia que esperem que més endavant no calgui lamentar en forma de pagaments importants o l'allargament de la concessió, que fa la impressió que és el que acabarà passant”.

De la seva banda, Dolors Camats (ICV-EUiA) ha considerat que “abordar el pagament dels peatges només des del punt de vista local és insuficient”. Al seu parer, cal “una resposta integral que abordi el no allargament de peatges que ja estan pagats”.

El portaveu del grup de Ciutadans, Jordi Cañas, ha exigit la “renegociació” de totes les concessions que han estat prorrogades. “No volem peatges tous ni res per l'estil, més amb una empresa que guanya 700 milions d'euros l'any”, ha subratllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Nova edició del Festival de Murals i Art Rural de Penelles

Penelles
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona