Societat

Prop de 4.000 voluntaris per recollir 500 tones d'aliments

cita

El Gran Recapte arriba avui a la sisena edició amb 420 punts de recollida

El nombre de voluntaris i les tones de menjar s'han multiplicat per 30 des del 2009

Els centres de salut i hospitals s'han sumat a la campanya

El Gran Recapte d'Aliments, que tindrà lloc entre avui i demà, mobilitzarà en la sisena edició prop de 4.000 voluntaris que recolliran els productes que donaran els ciutadans per a les persones més necessitades en els més de 400 punts de recollida distribuïts per 90 poblacions gironines. La Fundació Banc dels Aliments de les comarques gironines, organitzadora de la campanya, s'ha fixat com a objectiu superar els 470.000 quilos de menjar que es van recollir l'any passat i intentar arribar als 500.000.

L'evolució de la campanya des de la primera edició, que es va fer l'any 2009, ha estat espectacular. Aquell any, un després que esclatés la crisi econòmica, la iniciativa va arrencar amb la col·laboració d'un centenar de voluntaris, amb l'ajuda dels quals es van recollir 15.000 quilos de productes alimentaris. Cinc anys després, el nombre de voluntaris ja s'havia multiplicat per 30 (l'any passat n'hi van participar 3.000) i les tones de menjar, per més de trenta, i es va arribar a la xifra de 470 tones.

El 2011 va marcar un punt d'inflexió en l'evolució d'aquesta iniciativa solidària: es va passar dels 400 voluntaris el 2010 a un miler l'any següent. I de les 48.000 tones del 2010 es va passar a les 160.000 un any després.

La progressiva conscienciació ciutadana sobre la problemàtica de la població en situació de risc d'exclusió social ha quedat reflectida no únicament en un augment progressiu del nombre de voluntaris, sinó també dels punts de recollida, que any rere any s'han incrementat. De manera que, a banda de les grans superfícies comercials i mercats municipals, prenen part en la campanya supermercats mitjans, els petits comerços i botigues de poble, empreses, institucions i els centres d'atenció primària de l'ICS i de l'IAS i els hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt, entre altres. En el cas dels centres de salut, la recollida la fan entre ahir i avui.

Per quantitat de punts de recollida, la Garrotxa se situa al capdavant, amb un total de 79, seguida de la Selva, amb 73; el Gironès, amb 71; 61 al Baix Empordà, 46 a l'Alt Empordà, 19 al Ripollès, 11 al Pla de l'Estany i 4 a la Cerdanya. Els productes que es demanen en aquesta ocasió són principalment aliments de llarga durada, com per exemple llet, sucre, oli, farina, conserves de peix i tomàquet i cacau en pols.

Des del mes de gener fins al setembre, un total de 39.387 persones es van beneficiar del menjar que el Banc dels Aliments va repartir entre 114 entitats. L'any passat el Banc dels Aliments de les comarques gironines va distribuir 2.269.234 quilos d'aliments entre 42.000 persones, un nombre de beneficiaris que d'un temps ençà es manté estable. Cal destacar que de les diferents línies d'entrada de menjar que té el banc la campanya del Gran Recapte, amb 470.000 quilos, va representar un 21%.

A l'àmbit de Catalunya, el Gran Recapte d'Aliments va recollir, el 2013, 3.634.000 quilos en més de 1.900 punts de recollida, i va disposar de l'ajuda de 20.000 voluntaris. La fita per a l'edició d'aquest any és tornar a superar els 3.000.000 quilos gràcies a la col·laboració de 20.000 voluntaris. Es calcula que actualment un 20% de la població viu en situació de pobresa a Catalunya.

LES XIFRES

470
tones
d'aliments es van recollir en la campanya del Gran Recapte del 2013. Van participar-hi 3.000 voluntaris.
42.000
persones
de les comarques gironines es beneficien anualment d'aquestes ajudes alimentàries.
114
entitats
certificades són les encarregades de fer arribar els productes a les persones més necessitades.
Transportistes solidaris

Acord de col·laboració entre el banc i Asetrans

Un acord de col·laboració entre el Banc dels Aliments i l'associació de transportistes de Girona Asetrans assegurarà el trasllat dels aliments que es recolliran als supermercats als magatzems de les entitats beneficiàries. La previsió és que es dugui a terme aquest transport a Banyoles, la Bisbal, Blanes, Olot, Girona, Sils, Ripoll, Sant Feliu de Pallerols, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners i Cassà de la Selva.

Noves adhesions

Suport de carnissers i Pneumàtics Perelló

El Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines ha ofert als establiments agremiats la possibilitat de col·laborar amb el Gran Recapte. Avui i demà els carnissers que ho vulguin posaran a disposició de qui hi vulgui participar un lot de productes frescos per valor de 5 euros, que es farà arribar directament a l'entitat benèfica de la localitat. Aquesta iniciativa permetrà recollir producte fresc per als beneficiaris, a més dels tradicionals productes de llarga conservació. Per la seva banda, Pneumàtics Perelló s'ha compromès a aportar un euro de totes les factures que l'empresa emeti del 24 al 29 de novembre.

Tret de sortida

Prop de 550 quilos en el segon concert benèfic

El segon concert benèfic organitzat pel Conservatori Isaac Albéniz, que es va fer dimecres a l'auditori Viader de la Casa de Cultura, va servir per donar el tret de sortida al Gran Recapte. En aquest acte es van recollir prop de 550 quilos d'aliments. El director acadèmic del conservatori, Lluís Caballeria, va destacar la bona predisposició i solidaritat del professorat per col·laborar en aquest concert, en què van actuar una vintena de professors del centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Xavier Barranco
Cap de l’oposició de Portbou (Ara Portbou-Junts)

“Portbou continua sent un diamant en brut per treballar”

Portbou
Antoni Llabrés
President de l’Obra Cultural Balear (OCB)

“La principal amenaça per al català a les Balears ve dels poders públics”

Barcelona

El PSSJD investiga l'ús de substàncies piscodèliques contra la depressió resistent

Sant Boi de Llobregat
SANT PERE PESCADOR

Insten l’Estat a expropiar el sòl privat a la gola del riu Fluvià

SANT PERE PESCADOR
TORROELLA DE MONTGRÍ

Conflicte perquè la guingueta de Mas Pinell serà del Delfín Verde

TORROELLA DE MONTGRÍ
Tretze pagesos cedeixen l’espai per al vial de Santa Susanna
URBANISME

Tretze pagesos cedeixen l’espai per al vial de Santa Susanna

SANTA SUSANNA

Un cotxe amb càmera de lectura de matrícules controlarà la zona blava

Lleida
MEDI AMBIENT

Caminada a Calella per donar valor a un paratge natural amenaçat per un nou enllaç a l’autopista

CALELLA

Dues cooperatives d’habitatge faran 283 pisos protegits al Parc de l’Alba

Cerdanyola del Vallès