Societat

El millor juliol

Catalunya rep 2,3 milions de turistes estrangers un juliol per primer cop a la història

Francesos, britànics i holandesos són els principals orígens

Mal resultat a la Costa Brava sud i a la Costa Daurada, on hi ha hagut la meitat de russos

Catalunya busca turistes als països del golf Pèrsic, al Japó, la Xina i Corea

Ha estat el millor juliol de la història. Catalunya va rebre al mes passat més de 2,3 milions de turistes de fora de l'Estat. Per trobar una quantitat una mica semblant en un mes de juliol s'ha de recular fins al 2005, és a dir, abans de la crisi, amb 2.196.544 estrangers.

En una economia que fa anys que passa moments complicats, el sector turístic es confirma com un negoci: 2.340.299 estrangers van triar el mes passat Catalunya com a destinació de vacances, un 9,1% més que el juliol de l'any 2014. L'enquesta de Moviments Turístics a la Frontera (Frontur), que depèn del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, assenyala que els bons resultats turístics de Catalunya han estat per l'augment de visitants procedents de l'Estat francès i d'Àsia, però també dels nord-americans i de l'Amèrica llatina. En canvi, el turisme rus, a causa de la depreciació del ruble, ha caigut un 44% en comparació amb el juliol de l'any passat.

El secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, atribueix aquest augment del 9% en un mes de ple estiu “al bon posicionament de la destinació de Catalunya, sobretot en l'àmbit europeu més pròxim”. Explica que una de les claus és que gràcies a la taxa turística es pot invertir més en promoció i que, vistos els bons resultats, cal continuar treballant per obrir nous mercats per atraure sobretot viatgers amb alt poder adquisitiu. “Hem d'apostar pels països asiàtics i pels Estats Units”, concreta Torres.

Els països del golf Pèrsic, el Japó, Corea, la Xina i Singapur són alguns objectius de les campanyes promocionals que ja estan en marxa. “Són països amb classe mitjana-alta que ja estan acostumats a viatjar, però fa poc que fan el salt a destinacions més llargues”, aclareix el secretari d'Empresa i Competitivitat, que adverteix que cal fer millores en infraestructures i també és clau, per exemple, augmentar el nombre de vols directes entre l'aeroport del Prat i aquests països per facilitar les arribades, com ja s'ha fet els últims anys amb els EUA i el Canadà.

Torres insisteix que la satisfacció de les dades històriques del juliol han de servir per animar a continuar treballant per fer conèixer la diversitat turística de Catalunya i en destaca, per exemple, l'oferta gastronòmica, de compres, enoturística, cultural i també de negocis. Pel que fa al debat sobre l'impacte del turisme, concretament a Barcelona –hi ha veus que parlen d'un perill de saturació de la capital catalana–, considera que “s'està exagerant una mica”: “Barcelona és una ciutat amb potencial, com ho són Londres, Nova York i París.”

Bé a la Costa Brava

Les dades satisfactòries de l'estadística de Frontur, de balanç al mes passat, les donen per bones a les comarques gironines, tot i que hi ha un semàfor vermell a la Costa Brava sud, on hi ha hagut un davallada important de turistes russos. “En municipis com Lloret o Blanes hi ha hotels on gairebé el 90% de l'ocupació de les últimes temporades eren russos i aquest juliol ha estat una patacada”, explicava ahir la portaveu de la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines, Marina Figueras.

Tret d'aquesta caiguda del col·lectiu rus per la depreciació del ruble, el juliol ha estat bo per al sector turístic gironí perquè el principal mercat, el francès, ha augmentat, i també, segons Figueras, es nota una certa recuperació econòmica perquè han arribat més turistes de l'Estat, sobretot madrilenys i bascos. Un altre aspecte positiu és que la majoria de famílies han allargat la seva estada. El bon temps i la calor del juliol ho poden haver afavorit.

Pessimisme al sud

A la Costa Daurada, en canvi, no són tan optimistes per la baixada del turisme rus. El portaveu de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Xavier Roig, va explicar que l'ocupació del juliol s'ha situat en un 82,6%, un 7% menys en comparació la juliol del 2014. Segons els seus càlculs, el sector tindrà un descens entre el 20 i el 25% dels beneficis. L'explicació és que és una zona que depèn molt del turisme rus, ara afectat per crisi. La depreciació del ruble fa que el que l'any passat els costava un euro, ara els costi 1,54 euros. També afecta la situació geopolítica d'Ucraïna, destaca Roig.

“Confiem que l'agost vagi millor –diu el portaveu dels hotelers de Salou, Cambils i La Pineda– gràcies als sis nous vols procedents de les illes Britàniques”. Com en el cas de la costa gironina, la Costa Daurada també nota una certa recuperació del turisme de la resta de l'Estat. El resum final de Roig és que tot plegat fa pensar en “la pitjor temporada amb diferència dels darrers 15 o 20 anys”.

Quant al tipus d'allotjament, l'enquesta de Frontur indica un augment del 36% dels estrangers allotjats en habitatge de lloguer, mentre que pugen un 8% els que ho fan en segona residència pròpia o a casa de familiars. En el total entre gener i juliol, hi ha hagut gairebé 9,8 milions de visitants forans, el 5,5% més que el mateix període del 2014.

Hem d'apostar per mercats amb una classe mitjana-alta que viatja, com el Japó, Corea, la Xina i Singapur
Encara tenim camí per córrer: potenciar l'oferta de negocis i gastronòmica
Pere Torres
secretari d'empresa i Competitivitat
La Costa Brava Sud s'ha vist molt afectada per la caiguda del turisme rus
Marina Figueras
portaveu federació hostaleria de les comarques gironines
Per als hotelers de la Costa Daurada serà la pitjor temporada dels darrers vint anys
Xavier Roig
portaveu de l'associació hotelera salou-cambrils-la pineda


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA