Els inhibidors per a violadors reincidents, a partir del 2010

El tractament, que és voluntari, fa disminuir el desig sexual dels agressors

La detenció un altre cop de Martínez Singul torna a posar sobre la taula el debat sobre les mesures que s'han d'aplicar per evitar que els agressors sexuals tornin a reincidir. El Departament de Justícia té previst començar a tractar amb inhibidors sexuals els presos reincidents a partir de l'any que ve. La mesura parteix de l'any 2007, en què una comissió d'estudi de mesures per prevenir la reincidència de reclusos en delictes greus, presidida per l'exfiscal en cap de Catalunya José María Mena, va proposar a Justícia l'ús d'inhibidors sexuals.

Aquest és un tractament farmacològic, que es facilitarà als presos condemnats per delictes sexuals sempre que ells, de manera voluntària, s'hi vulguin acollir. L'eficàcia d'aquest tractament no és absoluta: per bé que fa baixar notablement el grau de reincidència i augmenta el control dels impulsos, no arriba a eliminar al cent per cent el risc de reincidència.

Segons el Departament de Justícia, el tractament es proposarà als violadors amb un alt risc de reincidència: els presos que s'adiuen a aquest perfil són els que tenen diagnosticada pedofília, sadisme sexual, trastorn sàdic de personalitat i els agressors sexuals que després d'una condemna han reincidit. Quan es comenci a aplicar, la mesura es durà a terme des del centre penitenciari de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires. Per tant, els interns que s'hi vulguin acollir s'hauran de traslladar a aquesta presó.

El tractament consistirà en dos fàrmacs: un d'hormonal, que s'administra per via intravenosa un cop al mes i que disminueix el desig sexual, i un altre de psicoactiu, que l'intern haurà de prendre cada dia.

Abans de l'inici del tractament, i set mesos abans que el pres surti per primera vegada pel centre penitenciari, una comissió avaluadora serà l'encarregada de decidir si el reclús compleix els requisits per prendre els fàrmacs inhibidors. Al mateix temps, l'intern, per acollir-se a la mesura, hi haurà de donar el vistiplau. El tractament s'iniciarà dins de la presó, quan faltin quatre mesos perquè el pres surti al carrer. L'equip avaluador farà el seguiment de cada cas i quan l'intern acabi la condemna, la sanitat pública li facilitarà els fàrmacs. Aquest tractament, que serà pioner a l'Estat, es desenvolupa des de fa anys en altres països europeus, com ara Bèlgica, Suècia i Anglaterra.

La reforma del Codi Penal continua encallada

EL PUNT

La reforma del Codi Penal que preveu endurir les penes per als delinqüents sexuals continua encallada al Congrés, gairebé un any després d'haver estat aprovada pel govern espanyol. La modificació més contundent s'aplica als terroristes i als delinqüents sexuals que surtin de la presó amb risc de reincidència, als quals es preveu aplicar en sentència una llibertat vigilada que els obligarà a estar sempre localitzables, i se'ls controlarà per mitjans electrònics (com per exemple les polseres telemàtiques). Aquesta pena complementària durarà un màxim de vint anys.

La vigilància de la conducta de violadors i assassins en sèrie va ser una de les propostes que va fer, fa mesos, la comissió catalana d'experts per evitar la reincidència. La fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, ha advocat moltes vegades per tirar endavant d'una vegada la reforma del Codi Penal. Per Compte, la legislació actual en aquest àmbit és insuficient.

Fa unes setmanes, el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, va assenyalar que la reforma del Codi Penal podria anar al Congrés en el primer tram del nou curs. Caamaño va avançar que la reforma inclouria les observacions que hi havien fet el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Consell d'Estat pel que fa a la llibertat vigilada dels delinqüents sexuals. Es tractaria, per exemple, de preveure la figura d'un assistent o agent d'execució de la llibertat vigilada, i també de regular d'una manera més detallada els efectes derivats de l'incompliment d'aquesta mesura. Aquest projecte de reforma descarta incloure la castració química per als condemnats que ho sol·licitin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona