Societat

Les entitats volen polítiques socials transformadores

La Taula d'Entitats i ECAS valoren positivament el pla de xoc de JxSí i la CUP, però reclamen que es vagi més enllà de la urgència

Més habitatge social i anar cap a la renda de ciutadania, entre els deures

El pla de xoc per fer front a la crisi econòmica i social ha estat protagonista durant setmanes en les notícies polítiques sobre les negociacions de JxSí i la CUP per formar govern. Ara, però, les entitats socials adverteixen que amb un pla de xoc no n'hi haurà prou i reclamen al nou executiu que prioritzi, de seguida que es pugui posar a treballar, la posada en marxa de polítiques socials transformadores que vagin més enllà de cobrir les urgències. “La música no sona malament, però calen polítiques socials fortes”, resumia ahir la presidenta de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), Teresa Crespo, valorant el discurs d'investidura del nou president, Carles Puigdemont.

En la mateixa línia, el president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Oriol Illa, va destacar del discurs que parlés de renda garantida, de concertació amb l'àmbit social, així com de la necessitat de millorar l'accés a l'habitatge i de generar un treball de més qualitat. “S'hauran de fer accions de govern contundents i confiem –diu– que sigui així perquè el discurs social hi va ser present.”

Això s'emmarca en una situació en què una de cada cinc persones a Catalunya està en situació de pobresa i hi ha més de 124.000 llars sense ingressos. Un recent informe d'ECAS titulat Polarització social i pobresa més severa evidencia que la pobresa extrema ha augmentat més de dos punts i ha passat del 9,1 el 2013 a l'11,7% de la població el 2014. Entre les conclusions s'afirma que “la classe mitjana és la més tocada” i que les polítiques socials fracassen.

Per enfortir l'acció social i fer que contribueixi veritablement a reduir les desigualtats, Illa insisteix que cal posar les persones al centre. Reivindica que es mantingui el pla de suport al tercer sector aprovat el setembre del 2012: “És una eina útil, perquè és una visió transversal de tota l'acció social del govern en els diferents departaments.” Pel que fa a finançament, Illa avisa: “No acceptarem que la situació econòmica sigui una excusa per no resoldre els problemes socials.” També ho diu Crespo, que demana que siguin polítiques per ser eficients durant anys i no només a curt termini.

Evitar desnonaments

L'accés a l'habitatge és un dels problemes de fons que demanen que es prioritzi. Des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Carlos Macías recorda que al juliol es va aprovar la llei de mesures urgents per a l'habitatge i la pobresa energètica. “Hem elaborat guies per a usuaris i hem fet formació, però encara no hem aconseguit que s'apliqui la llei per evitar els desnonaments”, assenyala Macías. Rosa Cadenas, presidenta de Dincat, la federació catalana de la discapacitat intel·lectual, també valora positivament el to del discurs de Puigdemont i destaca la referència que va fer al compromís de constituir el Consell de la Discapacitat de Catalunya (Codiscat) per promoure l'autonomia personal, social i laboral de les persones amb discapacitat.

Fa temps que estem sense places noves en els serveis per a discapacitats
Rosa Cadenas
presidenta federació catalana de la discapacitat (dincat)
Cal més habitatge social i accelerar el reglament de la segona oportunitat
Carlos Macías
portaveu de la plataforma d'afectats per la hipoteca (PAH)
Un pla de xoc resol urgències, però calen polítiques socials noves i eficients
Teresa Crespo
presidenta de les entitats catalanes d'acció social (ECAS)
L'economia no pot ser l'excusa per no resoldre les situacions socials
Oriol Illa
president de la taula d'entitats del tercer sector


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat