Oberts a la Mediterrània

La Fira Mediterrània, que es celebrarà a Manresa del 5 al 8 de novembre, sacseja la modernitat i la tradició

Noves creacions artístiques que beuen dels trets culturals més tradicionals de Catalunya i de tota la zona que rega la Mediterrània. La Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional de Manresa és un mercat dinàmic que enguany tindrà un eix temàtic singular. La dotzena edició de la fira, que se celebra del 5 al 8 de novembre, contraposa tradició i modernitat, destil·la els nous llenguatges per obtenir una tradició que segueixi plenament viva.

Per obra del pianista Carles Santos, artista convidat i artífex de l'espectacle inaugural –juntament amb el Sextet de Tenores de Jordi Molina–, la fira creix en ambició artística per despertar la curiositat del públic i, molt especialment, dels professionals de la programació d'espectacles. També creix en activitats. Un total de 204 propostes, la majoria d'actuacions de música d'arrel tradicional, obriran Manresa a la Mediterrània. El gerent de la Fira, Jordi Bertran, ha explicat que «pel fet de no limitar-nos a una sola representació, hem passat de les 128 activitats de l'any passat a 204, comptant pràcticament amb el mateix nombre d'artistes, 105».

Amb un pressupost de 1,5 milions d'euros, un 15% inferior al de la passada edició, les activitats de la fira s'incrementen de més d'un terç i, segons Ramon Fontdevila, president del comitè executiu de la Fundació Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional, Mediterrània, «guanya en eficiència». Fondevila ha volgut situar-la al punt central de l'eix de fires que formen Tàrrega, amb la Fira del Teatre, Manresa, amb la Fira Mediterrània, i Vic, amb el Mercat de Música Viva.

Tres setmanes abans que la fira arrenqués ja s'hi havien inscrit un total de 659 professionals, que representaran 383 entitats. L'any passat van ser 582 els professionals que hi van participar. La mostra tindrà 115 estands, 19 més que l'any passat, entre els de la llotja professional i els de la fira que se situarà al passeig de Pere III.

Per a la directora artística de la fira, Tere Almar, aquesta és «un aparador de propostes interessants, però, al mateix temps, és un lloc on es treballa per fer venir la màxima assistència de programadors». Amb el circ o la dansa aèria, concretament a través de la companyia Circo Delicia arribarà un dels espectacles més impactants del mercat.

Amb la voluntat de generar un discurs que contraposi la tradició amb la modernitat, també s'ha apostat per obrir la fira al món de la narració, a través de la programació de nou espectacles que integren la secció Firaconte. Espectacles, doncs, també de petit format per als temps de crisi. Les cooperacions amb altres fires i institucions del país són una de les tòniques d'aquesta dotzena edició. En l'espectacle central de Carles Santos, en què dissabte al migdia a la plaça Major sacsejarà la tradició dels cors de Clavé, hi participen la Polifònica de Puig-reig i l'Orfeó Manresà, però també cantaires amateurs.

Els preus de les localitats oscil·len entre 3 i 20 euros, tot i que la majoria d'espectacles en costen entre 3 i 5. Aquesta edició aposta pels abonaments i la venda anticipada, amb descomptes del 20 per cent.

EN XIFRES

M.J.R.

Nombre total d'activitats:.........204

Nombre de companyies:...........105

Artistes participants:..............1160

Països de procedència:..............17

Activitats professionals:.............17

Estrenes:.....43 (41% programació)

Estrenes absolutes: ....................21

Estrenes a Espanya; .....................8

Estrenes a Catalunya: ................14

Coproduccions pròpies:................8

Estands:.....................................115

Programadors:..........................659

Entitats participants:.................383



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA