Urbanisme

Patrimoni

Un monument ple de secrets

Les tasques de neteja i reforç que s’estan fent a la torre del Pretori de Tarragona han fet aflorar marques ocultes, algunes de les quals amb un significat desconegut

El projecte de restauració té un pressupost de 800.000 euros

La intervenció que des de l’estiu s’està fent a la torre del Pretori de Tarragona està permetent reinterpretar diferents elements del monument. Durant els treballs per rehabilitar la façana i reforçar part de l’estructura, han aparegut moltes marques de picapedrer ocultes fins ara, algunes amb significats desconeguts que diferents experts estan estudiant. La gran bastida que s’ha col·locat ha permès fer un treball d’inspecció pedra per pedra i això també ha permès localitzar més marques de projectils de la guerra del Francès de les que hi havia documentades. Alhora, per enfortir la torre, s’han substituït una vintena de carreus i s’estan segellant un gran nombre de juntes.

Raquel Casals, cap de la secció d’arquitectura de l’Ajuntament de Tarragona, explica que “s’han posat en dubte interpretacions que hi havia” fins ara de diferents elements de la façana. Més enllà de les marques de picapedrer, se n’han localitzat d’altres “en un sentit més esotèric o místic” que s’estan analitzant. “De fet, una de les finalitats de la intervenció és poder-nos acostar a totes les fases històriques que han marcat l’evolució d’aquest monument”, indica Pilar Bravo, arqueòloga municipal. La torre del Pretori és un dels monuments més singulars de Tarragona, perquè en la seva estructura hi ha registrada tota la història de la ciutat, des del seu origen com a temple romà fins a fortalesa medieval i presó al segle XX.

L’objectiu principal de l’actuació és fer una bona neteja i reforç de tres de les quatre façanes. En alguns punts s’han arribat a retirar fins a tres centímetres de crosta negra de restes biològiques que tapaven la pedra original. De moment s’està treballant en la façana que dona al circ i en la del carrer Sant Hermenegild. A partir del gener, s’actuarà a la de la plaça del Rei. Les intervencions que s’enllestiran primer són les que es troben a més altura i haurien d’acabar al març. La raó és que és quan a la ciutat tornen els falciots, una espècie protegida que té fins a una cinquantena de nius a la torre. En la intervenció, hi participen arqueòlegs, historiadors, geòlegs, arquitectes i restauradors especialitzats en elements patrimonials. La restauració té un pressupost d’uns 800.000 euros, aportats per l’Ajuntament de Tarragona, la Generalitat i l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salut

La calor incrementa el risc d’hospitalització per trastorns metabòlics i obesitat

barcelona

Creu Roja va atendre a les comarques gironines 32.263 persones en el 2023

GIRONA

El Consorci de Solius revisa a l’alça les tarifes per eixugar el dèficit pels tancaments

SANTA CRISTINA d’ARO

La unitat d’hospitalització a domicili del Trueta arriba als 200 pacients atesos en els set mesos

GIRONA

Augment de les franges de protecció d’incendis i del pressupost a Sant Cugat

Sant cugat del Vallès

La Societat Cercle Calongí celebra el seu centenari

CALONGE i ST. ANTONI

La sequera afecta 66.500 hectàrees de boscos, el doble que les del 2022

BRUNYOLA
enogastronomia

Els millors vermuts semidolç i semisec del món són de Lleida

Lleida

Girona fa un pas més per eliminar la simbologia franquista de la via pública

GIRONA