Urbanisme

OLOT

Aposten per una intervenció integral d’arquitectura social al nucli antic

En el Ple d’aquest mes de març, l’Ajuntament d’Olot donarà compte de la incorporació d’Itziar González Virós com a Comissionada per a l’impuls de la regeneració del Nucli Antic. González Virós s’encarregarà de dirigir i coordinar l’estratègia de rehabilitació del parc edificat i la transformació social i econòmica del centre de la ciutat. A la sessió d’aquest dijous també es porta a aprovació la creació d’una Comissió formada per tots els Grups Municipals i que es reunirà trimestralment.- per al desplegament d’aquesta estratègia d’intervenció integral al Nucli Antic d’Olot.

El projecte per a la intervenció integral d’arquitectura social al Nucli Antic d’Olot s’inicia com a conseqüència de les conclusions de l’estudi que, durant els anys 2022-23, es va fer de manera transversal i des de la perspectiva de l’acció comunitària, entre el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i les Àrees d’Urbanisme i Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot.

L’objectiu del treball era determinar el programa funcional de l’Illa del Carme on es vol situar, entre d’altres, una peça clau per a l’activació del teixit comunitari del Nucli Antic: un Centre Cultural - Educatiu (Biblioteca) i apunta que per assolir els seus objectius, cal elaborar una estratègia integral d’arquitectura social específica que ampliï la identificació d’agents socials, econòmics i institucionals i construeixi una nova Comunitat del Nucli Antic que no només reivindiqui i participi activament en la millora del centre d’Olot entès com a bé comú, sinó que articuli el retorn social al llarg del procés d’inversió econòmica de la rehabilitació del parc d’habitatge en la seva situació relacional, de salut, formativa i socioeconòmica i laboral.

L’Ajuntament d’Olot, amb l’acord de tots el Grups Municipals, ha fet l’encàrrec de definir i implementar l’estratègia d’intervenció integral d’Arquitectura Social amb l’elaboració d’un projecte que pugui aspirar a ser beneficiari dels fons de la llei 11/2022 de millorament urbà, ambiental i social dels barris i viles. Ha d’ impulsar no només la transformació de l’illa del Carme i el Centre Cultural Educatiu Biblioteca sinó també a la rehabilitació integral del Nucli Antic i la millora socioeconòmica i de convivència dels habitants actuals i futurs.

Articular l'arquitectura social

La prioritat d’aquesta estratègia d’intervenció integral és construir i articular l’Arquitectura Social que ha de permetre concretar com i amb qui  programar i executar la rehabilitació del parc edificat i la transformació social i econòmica del Nucli Antic, més enllà de les actuacions urbanístiques que al llarg dels anys s’hi han anat realitzant (Pla de Barris 2004- 2009 i les actuacions en l’espai públic del Pla Integral d’Accions de Millora del 2017).  

Diagnosi participativa

Els resultats de la diagnosi participativa del PIAM 2017 indicava que l’habitatge i la inclusió són les temàtiques que comptabilitzen els indicadors amb pitjor resultats i que, a la vegada, recollien el major percentatge de percepcions negatives de la ciutadania. Les principals problemàtiques identificades són la presència d’habitatges buits, que afecta a una manca d’oferta de lloguer/compra; llars de dimensions reduïdes; alta densitat i manca d’esponjament, condicions deficitàries d’alguns edificis i concentració de propietats. També les restriccions del POUM en relació a les superfícies mínimes.

L’altre aspecte en el qual el PIAM remarca la necessitat de treballar és en la incorporació de nous veïns/es al Nucli Antic. Si fem una anàlisi detallada de les variables socials, demogràfiques i urbanes, comparativament amb el conjunt de la ciutat, el Nucli Antic és el barri amb més densitat de població (al 2019 hi havia 953 persones empadronades), un major nombre de població estrangera (52,2%) i una proporció considerable d’envelliment (77,3%) i sobre envelliment (21%).

Pla de Barris

Per tal d’afrontar aquesta situació, es planteja la necessitat de tirar endavant un Pla de Barris que vinculi de manera eficaç, igualitària i en estreta relació, la rehabilitació del Nucli Antic amb la millora de la qualitat de vida de les persones que hi viuen o bé hi residiran. I que ho faci de manera que les decisions siguin preses des de la Comunitat del Nucli Antic i les dades i l’evolució del projecte siguin fàcilment auditats i coneguts per la mateixa comunitat, la resta de ciutadania, els agents i les administracions implicades.

El projecte comporta l’habilitació d’un espai en planta baixa i a peu de carrer al propi Nucli Antic. Des d’aquest Espai Cooperatiu ciutadà, s’establirà la direcció i coordinació de l’estratègia integral d’Arquitectura Social, amb un equip de gerència del Pla de Barris que coordinarà transversalment el desplegament de les actuacions. 

Arquitectura social

L'arquitectura social és el conjunt d’aliances entre els diferents agents públics, privats i comunitaris que són necessaris per garantir un marc transversal d’impuls social, econòmic i polític que no només es mantingui en el temps, sinó que també permeti renovar-se i adaptar-se als contexts i esdeveniments sobrevinguts. Es tracta d’una arquitectura social “orgànica” (adaptable i autoregulada), alhora que “organitzada” (pautada i pactada entre les parts) capaç d’articular espais comunitaris de capacitació i lideratge ciutadà, així com infraestructures de confiança i mediació entre ciutadania i administració i taules tècniques d’expertesa i cooperació amb centres d’investigació i innovació que activin també la inversió i cooperació dels agents econòmics i financers. Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya demana no repetir els errors del passat

barcelona

S’aprofita aigua sobrant de neteja per reomplir una bassa d’extinció d’incendis

Castellví de Rosanes
SOCIETAT

Un musical de l’alumnat de l’escola Àgora al Teatre Municipal de Girona

girona
GIRONA

La UdG premia onze treballs de recerca d’alumnes de batxillerat

GIRONA

La Copa Amèrica accelera l’arribada dels Mossos al Port

Barcelona

La proposta de zonificació escolar s’enllestirà el juliol

Terrassa

Detingut un noi de 18 anys per intent d’homicidi per una baralla del març a La Rasa

Terrassa
canvi climàtic

L’Índia tanca les escoles de diversos estats per una onada de calor extrema

barcelona

Llum verd als tràmits per ampliar la comissaria dels Mossos de Sant Martí

Barcelona