Urbanisme

El govern deu 147 milions de la llei de barris als municipis

Enguany els en pagarà 87 per les obres dels últims dos anys però encara els en deurà 60, un deute que ha fet congelar qualsevol certificació nova

La capital catalana rebrà la meitat dels 26,5 milions que espera

El deute del govern català amb els ajuntaments en subvencions corresponents a la llei de barris és de 147 milions dels quals enguany se'n pagaran 87 que ja s'han pressupostat per la Secretaria d'Habitatge i Millora Urbana. L'executiu només comptabilitza com a deute els 60 milions d'obres acabades i certificades pels municipis i que encara no tenen diners assignats ni programats per la Generalitat, a diferència dels 87 milions que enguany se'ls pagarà corresponents majoritàriament a certificacions dels últims dos anys. El secretari d'Habitatge, Carles Sala, va anunciar al gener que havia enviat una carta als governs locals avisant-los que enguany no els pagarien els diners de les obres que certifiquessin tant al maig com a l'octubre, que són les dues dates en què la Generalitat executa les subvencions anuals de les reformes dels barris. Van adduir que no ho farien per no augmentar el deute acumulat des de l'any 2009 quan, segons ell, els treballs certificats pels municipis ja van costar més diners dels que pressupostava el govern anterior. Les quantitats justificades el 2010 i 2011 han continuat superant de molt el que va pressupostar el govern català fins que, enguany, s'ha pres la decisió de congelar més pagaments per tal d'afrontar els endarreriments, prorrogar quatre anys més l'execució d'obres per adaptar-les a les disponibilitats pressupostàries de la Generalitat i, a més, donar més marge financer als municipis –al 2010, en l'última convocatòria, el govern tripartit ja va prorrogar fins a nou anys el finançament de la Generalitat que inicialment s'havia de pagar amb quatre anys i una pròrroga possible de dos.

Els barris de Barcelona

Durant aquest exercici se'n pagaran 87 corresponents sobretot a certificacions del 2010 i 2011 i l'any que ve està previst poder replantejar més factures –la intenció del govern de Mas és posar fi a la legislatura amb el comptador a zero pel que fa al deute amb els Ajuntaments per la llei de barris. L'Ajuntament de Barcelona està pendent de 26,5 milions.

Tenint en compte que cada municipi paga la meitat del cost de la reforma dels barris i que la Generalitat subvenciona l'altre 50%, Barcelona ha presentat des del 2004 dotze projectes d'intervenció integral per valor de 183 milions. Al 31 de desembre se n'havien executat 120, que inclouen els quatre barris amb les reformes urbanístiques que ja estaven enllestides –Santa Caterina i Sant Pere, Roquetes, Poble Sec i Trinitat Vella. A la Generalitat se li han certificat 117 milions però l'executiu català només ha abonat 32 dels 58,5 milions que li correspondrien. El darrer pagament que va rebre és el de maig de l'any 2010 i no ha rebut els diners de les certificacions de l'octubre del 2010 ni del maig i l'octubre del 2011. La secretaria d'Habitatge informa que dels 87 milions que es pagaran enguany als municipis, Barcelona en rebrà 12,7, la meitat dels 26,5 que se li deuen. El govern de Trias ha pressupostat per aquest exercici 8,3 milions en obres en set barris, la meitat dels quals s'invertiran a Torre Baró i la Barceloneta.

8,3
milions
són els invertits en obres a Torre Baró, la Bordeta, la Barceloneta, Besòs, Bon Pastor, Raval i Vinya-Can Clos
12
reformes
són les executades a Barcelona: Ciutat Vella, Nou Barris, Sants, Montjuïc, Sant Andreu, Gràcia i Sant Martí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

El col·lapse general a Rodalies afecta també al metro de Barcelona

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona