Societat

Catalunya bat rècords de temperatures amb l'octubre més càlid des del 1940

L'Aemet preveu un principi del 2015 més suau i amb més precipitacions

Les temperatures càlides han batut rècords aquesta tardor a Catalunya, amb el mes d'octubre més calorós des de l'any 1940, encara que també el més sec de l'any, amb escasses precipitacions.

Aquest mes es van registrar temperatures de 33,1 graus a la ciutat de Tarragona el dia 21 d'octubre, el mateix dia en què a Reus (Baix Camp) es van arribar als 32,5 graus, Castelló d'Empúries, 31,4 graus el dia 9; Sabadell, 30,2 el dia 20, i Igualada, 30 graus el dia 18.

Així ho ha constatat avui el delegat de l'Agència Estatal de Meteorologia a Catalunya (Aemet), Antonio Conesa, en roda de premsa a Barcelona, on ha fet un balanç climàtic i hidrològic de la tardor, de tot el 2014 a Catalunya i ha avançat una previsió meteorològica del temps per als pròxims deu dies.

Nadal anticiclònic

Per a la setmana que ve de Nadal i Sant Esteve, la predicció de l'Aemet és que continuï el temps estable i anticiclònic, amb pocs núvols i sense pluges, llevat d'alguna feble al Pirineu occidental.

El bon temps no s'estendrà, no obstant això, a les zones planes de les depressions interiors, especialment la de Lleida, on és probable que es formin boires cada vegada més extenses i persistents.

Hivern suau

Per al primer trimestre de l'any vinent 2015 es preveu que les temperatures assoleixin valors superiors als normals i també s'esperen més precipitacions, ha indicat Conesa.

“Això no vol dir -ha precisat el delegat de l'Aemet a Catalunya- que no faci fred aquest hivern però, en el seu conjunt, s'esperen temperatures suaus”.

Quant a la neu, Conesa apunta a que es trobarà en els punts alts de les muntanyes, si es confirmen finalment les temperatures, que es preveuen suaus aquest hivern.

Pel que fa a la tardor d'aquest any, que finalitzarà dilluns que ve quan entre al calendari oficialment l'hivern, a Catalunya la temperatura mitjana s'ha situat en els 15,7 graus, superior en 2,5 graus centígrads al valor de referència del període 1971-2000.

Aquesta temperatura només s'havia superat fins ara en tres ocasions: aquest any, el 2011 (15,6 graus) i el 2006 (15,7 graus), les tres a l'actual segle, una situació que demostra que “ja estem dins del tan anunciat canvi climàtic”.

Sobre precipitacions, aquesta tardor ha estat el més humit des de 2005, especialment a les comarques de l'Alt Empordà (Girona) i el Segrià (Lleida), amb valors que han superat puntualment en 2,2 vegades el valor normal.

Les pluges han oscil·lat entre valors superiors als 500 mm a Girona i inferiors a 160 mm a l'interior de Lleida, segons dades facilitades per l'Aemet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia