Societat

Cervera, Balaguer i Alcarràs es posen demà la màscara

La capital de la Segarra ha canviat enguany les dates del Carnaval per no coincidir amb la festa major del Santíssim Misteri, que es va celebrar del 5 al 7 de febrer

Tot i que dimecres moltes localitats van enterrar la sardina, encara queden a la demarcació vestigis de carnaval. Balaguer, Alcarràs i Cervera celebren, per un motiu o altre, les festes una setmana després del carnaval oficial. Balaguer ja fa uns anys que endarrereix la rua per tal de reduir costos i intentar que sigui multitudinària, com ho va ser la passada edició. Per la seva banda, Cervera ha canviat les dates enguany per no coincidir amb la festa major del Santíssim Misteri, que va tenir lloc del 5 al 7 de febrer.

El carnaval cerverí inclou dues novetats destacades: el primer carnaval infantil al centre de la ciutat demà dissabte a la tarda i el ball amb concurs de disfresses a la nit. Enguany el carnaval de Cervera es renova amb l'objectiu d'augmentar la participació. La tarda es destinarà al públic infantil amb una rua de comparses amb sortida i arribada a la plaça Universitat, on també es faran els lluïments finals, una xocolatada, animació infantil i lliurament de premis. A mitjanit la festa es traslladarà al pavelló polivalent, on es farà ball i concurs de disfresses individuals i comparses.

A Balaguer, la gran rua de la disbauxa sortirà demà a les cinc de la tarda de davant l'estació de trens, al carrer Noguera Pallaresa i desfilarà fins a la plaça del Mercadal, acompanyada del grup balaguerí de percussió Bandelpal. Enguany s'ha establert un ordre a la rua: l'encapçalarà el grup de percussió, les comparses, després les carrosses escolars, seguiran les carrosses de grups alternatius i la tancarà la carrossa del rei Carnestoltes. Després de la recepció del rei i el seu seguici a la plaça del Mercadal, començarà la gresca amb el grup d'animació Campi Qui Pugui i la seva Disco Pinky. Un espectacle pirotècnic des de la muralla a càrrec del grup de diables Bèsties Feréstegues de Balaguer clourà la festa de tarda. A la nit, hi haurà ball i concurs de disfresses, amb el grup de versions La Gira-sol i ja de matinada el DJ Moncho posarà la música.

La lectura del manifest i la crema del rei Carnestoltes a la plaça del Mercat (a les 17.30 h) donen el tret de sortida demà als actes de carnaval a Alcarràs. Destaquen després la desfilada i el concurs de disfresses i carrosses. La festa es completa amb un ball de tarda i festa de nit al pavelló polivalent.

Una dècada de la recuperada Processó del Puro

m.j.r.

Diumenge, els cerverins retran homenatge als seus difunts amb una processó ben peculiar: laica i amb cigar encès. A les 12.30 hores tindrà lloc una nova edició de la Processó del Puro. Aquest any, en arribar al cementiri, els Bombollers de Cervera seran els encarregats de la lectura del text de cloenda.

Fins a l'any 1936, el 16 de febrer a Cervera se celebrava el que popularment s'anomenava la Processó del Puro. Una processó laica amb un itinerari que anava de l'Ajuntament fins al cementiri i al qual alguns homes hi anaven amb el puro encès, a diferència de les processons religioses. Actualment, la processó, ja recuperada per al calendari festiu cerverí, ha esdevingut un passeig i un espai de tertúlia per a tots els cerverins i entitats locals i es dedica a tots els que han patit, pateixen i patiran.

L'edició d'aquest any, la desena des de la seva recuperació, tindrà lloc diumenge, 14 de febrer. S'iniciarà a la plaça Major a les 12.30 hores, després del toc de les campanes, que recordaran els 48 morts amb què va acabar la batalla del 16 de febrer de 1875 i discorrerà pel recorregut habitual fins a l'interior del cementiri, on es farà la lectura de comiat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia