Administracions

Ajustaments al límit

Diversos ajuntaments aproven ‘in extremis' els plans que els han de permetre accedir a crèdits de l'Estat espanyol per poder pagar proveïdors

Si Hisenda els aprova, els proveïdors podran començar a cobrar al maig

Santa Susanna vol reduir d'entre un 5% i un 15% el sou dels funcionaris
L'Ajuntament de Tarragona preveu acomiadar uns 40 interins

Jornada al límit en molts ajuntaments d'arreu del territori, que van convocar plens extraordinaris per aprovar els plans d'ajustament en l'últim dia de termini marcat per l'Estat. L'objectiu dels plans, que ara ha d'aprovar el Ministeri d'Hisenda, és poder-se acollir al pla de pagament a proveïdors, en el qual participaran totes les entitats financeres, incloent-hi l'ICO, que ha posat a disposició dels consistoris de tot l'Estat una línia de crèdit de 35.000 milions d'euros per pagar les factures pendents. Aquest instrument permetrà que els proveïdors puguin cobrar les seves factures directament a través d'un fons especial. A canvi d'accedir a aquests diners, els ajuntaments pagaran un tipus d'interès de prop del 5% i tindran deu anys per amortitzar el préstec, amb dos anys de carència. Si els plans s'aproven, els proveïdors podran començar a cobrar al maig.

L'Hospitalet de Llobregat

L'Hospitalet va aprovar ahir un pla d'ajustament tal com exigeix Ministeri d'Hisenda, ja que l'Ajuntament vol demanar un crèdit ICO per valor de 12,3 milions d'euros. El pla d'ajustament dels propers 10 anys suposarà una reducció del 30% pel que fa al personal eventual. A més, es deixaran de cobrir les places dels funcionaris a mesura que es vagin jubilant. L'IBI s'incrementarà d'un 10% el 2013 i un 6% el 2014. Aquest any, en canvi, la pujada ha estat del 18%. A partir del 2015 pujarà segons la inflació. L'Ajuntament ha previst, així mateix, inspeccionar determinades taxes per reduir els impagaments.

Castelldefels

El pla aprovat és per finançar 6,2 milions d'euros que corresponen a 1.209 factures impagades. El consistori incrementarà les taxes i els preus públics d'un 5% anual i estudiarà els costos dels serveis. Preveu amortitzar, a més, els crèdits –exceptuant-hi l'ICO, que té un interès del 5%– al 4% i deixarà de fer inversions que s'hagin de finançar per mitjà de crèdits, entre altres.

Pineda de Mar

L'Ajuntament demana 2 milions d'euros. La contenció en la despesa la farà no cobrint vacants ni jubilacions, reduint els serveis extraordinaris i optimitzant recursos. La proposta aprovada pel ple també preveu la renegociació de contractes, un pla d'estalvi energètic, i reforçar el control de gestió del pressupost i la tresoreria. El consistori pagarà 104.000 euros anuals els dos primers anys i 316.000 euros els vuit restants.

Santa Susanna

Demana 6,6 milions d'euros. Acumula 257 proveïdors sense pagar. El pla d'ajust inclou una previsió de recaptar 500.000 euros revisant l'IBI del sector hoteler i donant concessions de serveis. La despesa corrent també la volen reduir de 500.000 euros. La part important, que segons diuen potser negociaran, és que s'hi inclou entre un 5% i un 15% de retallada de sou als treballadors municipals, que són prop de 80. El govern municipal, de CiU, sosté que no haurà de fer fora ningú.

Mollet

Mollet planteja en el seu pla d'ajust que els serveis de l'Institut Municipal de Servei al Discapacitat només es cobreixi per als ciutadans del municipi, i es deixin de subvencionar a usuaris d'altres poblacions. El pla també proposa a l'apartat de les despeses una clara contenció en el capítol de personal, una previsió de no-creixement de la plantilla de personal i una revisió del tots els contractes i la despesa corrent. Es tracta d'un pla d'ajustament que, segons l'alcalde Josep Monràs, “acabarà finançant la banca a través dels ajuntaments, i vol convertir els alcaldes i les alcaldesses en mers gestors”.

Sabadell

El pla d'ajust de Sabadell per accedir al crèdit estatal per pagar els gairebé 25 milions que deu als proveïdors es va aprovar gràcies al suport que el PSC va rebre del PP. Les mesures tindran vigència fins al 2022 i preveuen estalviar cinc milions d'euros anuals, que sortiran de concentrar serveis en un únic edifici; la reducció del pressupost de la festa major i la contractació d'estudis externs; la reducció del 5% de l'aportació als grups municipals, la no-cobertura de jubilacions i baixes voluntàries, i la reducció d'un 25% de la dotació de personal eventual, entre altres. L'equip municipal no vol pujar els impostos per sobre de l'IPC i, en canvi, pretén mantenir l'esforç pressupostari en despesa social i educació.

Manresa

El ple del consistori manresà va aprovar ahir per majoria el pla d'ajust en què el consistori ha elaborat unes previsions econòmiques des d'ara fins al 2022 que li permetrà atendre el crèdit que rebrà de l'Estat sense incórrer a impagaments. Manresa li ha demanat més de 9 milions d'euros per pagar 845 factures de 284 proveïdors. La major part de l'import és per poder atendre el deute contret directament per l'Ajuntament.

Tortosa

El ple va aprovar ahir el pla d'ajustament dels pròxims deu anys, que li permetrà obtenir el crèdit de 13 milions d'euros per poder pagar el deute que té amb proveïdors. El consistori reduirà subvencions a entitats, despesa en jardineria i les àrees de Festes, Cultura, Fires i Transport Públic. L'estalvi energètic permetrà rebaixar la factura fins a 200.000 euros el 2014 i es reduirà la jornada laboral de part del personal interí. També se suprimiran societats municipals i organismes autònoms.

Tarragona

El pla d'ajust de Tarragona s'aplicarà sense que hi hagi acomiadaments ni la reducció del sou de funcionaris, tot i que fins l'any 2015, com a mínim, es mantindrà la política de no cobrir les baixes per jubilació. De la mateixa manera, aquest any tampoc no es renovaran els interins vinculats a projectes, fet que afectarà una quarantena de persones. Més directe serà l'impacte a empreses municipals, que veuran reduïda d'un 5% l'aportació, i les subvencions, que es reduiran d'un 40% entre aquest any i el 2015. La venda de patrimoni és una altra de les vies que el govern municipal planteja per obrir les portes a futures inversions. “Per cada deu milions d'euros que ingressem per aquesta via i que es dedicaran a amortitzar deute, guanyarem una capacitat inversora d'1,5 milions”, va detallar l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros.

El Vendrell

Aquest és un dels municipis que ha sol·licitat al govern estatal la concessió d'un crèdit més alt (23,6 milions). El govern municipal es planteja el repte que, en el termini d'un any, es pugui passar de 86,2 milions de deute viu a tan sols 17. Per fer-ho possible, l'Ajuntamentl ha decidit limitar les noves inversions fins que no hi hagi recursos propis, i reduir la despesa corrent renegociant i tornant a treure a concurs tots els contractes de serveis municipals. El govern es compromet també a no elevar més el tipus impositiu de l'IBI.

Tàrrega

L'Ajuntament reduirà de 230.000 euros el capítol de personal, i no renovarà contractes temporals, redistribuirà funcions i racionalitzarà les hores extres, retribuint només les considerades excepcionals. També es revisen a la baixa contractes de serveis, i alguns se suprimiran, i es generarà un estalvi de 75.000 euros. Tàrrega té 3.084 factures pendents, que sumen 5 milions d'euros.

Lleida

El ple de la Paeria va aprovar ahir el pla d'ajust gràcies a la majoria absoluta del PSC, però amb les abstencions de CiU i el PP, que, tot i voler que es pagui amb agilitat els proveïdors, als quals se'ls deu 18,7 milions, no van escatimar crítiques al govern pel que consideren una mala gestió i un excés d'endeutament que ara es veurà augmentat i suposa que només en interessos caldrà pagar el 2012 milions d'euros. Entre altres aspectes el pla preveu la contenció de la despesa, no cobrir baixes, augmentar impostos segons l'IPC i evitar l'endeutament.

Aquesta informació ha estat elaborada per

Jordi Alemany, Elena Ferran, Rosa Maria Bravo, Maria Teresa Márquez, Paula Mercadé, Lourdes Moreso, Azahara Palomares, Ricard Palou i Joan Tort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona