Infraestructures i serveis

Infraestructures

Posen a licitació les obres del túnel de Tres Ponts a Organyà

Farà 1,3 quilòmetres i s'evitarà passar per una zona de la carretera C-14 amb molts despreniments de pedres

Costarà uns 48 milions d'euros, es començarà l'any que ve i el termini d'execució és de 36 mesos

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha posat a licitació les obres del túnel de Tres Ponts a la C-14, a Organyà (Alt Urgell). L'actuació, que comprèn també l'eixamplament de la calçada als trams contigus, suposarà una inversió aproximada de 48 milions, segons va informar ahir la conselleria. La previsió és que les obres comencin durant el 2017 i el termini d'execució és de 36 mesos.

Es tracta d'una obra molt reivindicada a la comarca per solucionar els problemes de despreniments d'aquest tram de la via. Amb el nou túnel d'1,3 quilòmetres s'evitarà que la carretera passi pel congost de Tres Ponts, que forma el riu Segre entre Montant de Tost i Organyà. L'exigència d'aquestes obres es va tornar a revifar a finals del mes de novembre arran dels accidents provocats per dos despreniments de pedres. En un dels sinistres un jove de 22 anys va resultar ferit en caure-li una roca de més de 100 quilos al seient de l'acompanyant del cotxe. En l'altre accident una jove va bolcar el vehicle quan va intentar esquivar una pedra que havia caigut en aquest tram.

Segons detalla el Departament de Territori, l'actuació abasta un tram de prop de 3 quilòmetres, entre la sortida del nucli d'Organyà i el túnel existent a Montant de Tost, just abans de la intersecció amb la carretera LV-4001. La calçada s'ampliarà fins als 10 metres d'amplada, amb dos carrils, un per sentit, de 3,5 metres i vorals d'1,5 metres, per millorar la seguretat en tot aquest tram.

La singularitat orogràfica d'aquesta àrea fa difícil l'encaix de l'eixamplament de la plataforma. Per solucionar-ho, s'aprofitarà el costat de la via més proper al riu, i es construiran un mur d'escullera de 100 metres de longitud per 1,5 metres d'ample, i cinc trams de voladissos de 2 metres d'ample com a màxim, per allargar la secció. A més, a uns 400 metres de l'inici del tram objecte de l'actuació, a la banda més propera a Organyà, s'eixamplarà la calçada d'un túnel existent de 51,5 metres de longitud per adaptar-lo a la resta de la plataforma.

D'altra banda, la setmana que ve començaran les obres de millora de la seguretat a la carretera C-14 a l'altura d'Organyà, per valor d'1,5 milions, amb la col·locació de xarxes i pantalles per evitar esllavissades o caigudes de pedra a la calçada. Els treballs s'allargaran durant quatre mesos. Les obres comportaran talls puntuals del trànsit i talls amb pas alternatiu.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va dir que aquesta actuació és “una obra de país” que permetrà “enfortir la cohesió territorial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia