Infraestructures i serveis

parlament

tractament de residus

El Parlament dona via lliure a la planta de Sant Jaume

Només CSQP va fer costat ahir, en la comissió de Medi Ambient de la cambra, a la petició de la CUP que s'aturi la implantació de les instal·lacions de triatge de deixalles de la Garrotxa

La comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya va desestimar ahir la proposta de resolució de la CUP en què es demanava al govern “aturar definitivament la implantació de la planta de triatge de la Garrotxa” que es vol construir al terme de Sant Jaume de Llierca. Només va donar-hi suport el grup de CSQP, i JxS, PSC i C's s'hi van mostrar contraris. El PP es va abstenir.

“Xarxes mafioses”

La diputada de la CUP Mireia Boya va ser molt dura en argumentar la seva petició: el projecte, va dir, “respon a dinàmiques de les xarxes mafioses locals per guanyar uns dinerets” i s'emmarca en una política de residus del govern que s'adiu “a les necessitats de cacics locals”. La ponent va assenyalar també que s'havia escollit l'emplaçament “de manera arbitrària”, sense escoltar el territori, on s'ha generat força oposició.

A l'hora de defensar el no a la proposta de la CUP, el diputat de JxS Marc Sanglas va recordar que s'havia negociat un canvi d'ubicació (en lloc de fer-ho en sòl rústic es mirarà de fer en sòl industrial) i va defensar la política del govern en matèria de residus, encaminada –va dir– cap a la recollida porta a porta.

La controvertida planta la promou el Consell Comarcal de la Garrotxa i també donarà servei al Pla de l'Estany. Diversos sectors s'hi han mostrat en contra. L'Ajuntament de Sant Jaume s'hi oposava sobretot perquè està projectada en sòl rústic, però l'octubre passat van pactar amb el Consell Comarcal que es fes al polígon del Pla de Politger. El consistori, però, no ha retirat el contenciós que havia presentat contra el pla especial, ja aprovat, que preveu la planta en sòl rústic.

LA XIFRA

25.000
tones a l'any
es podran tractar a la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca, segons el projecte.

“La via política s'ha acabat aquí”

Uns 25 integrants de l'associació veïnal contrària a la planta de triatge van assistir a la sessió del Parlament. A la sortida, un decebut Antoni Tomàs –president del col·lectiu– va lamentar que els diputats d'ERC i de JxS haguessin fet costat a la planta, quan en l'àmbit local hi estan en contra. “La via política s'ha acabat aquí”, va manifestar, i va anunciar que continuaria la lluita per impedir el projecte. No descarten –va assegurar– la via judicial i tampoc posar-se davant de les màquines, com a última opció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia