Es posen en marxa les patrulles de vigilància de l'ós bru al Pirineu

Dos equips fan seguiment dels exemplars reintroduïts des de Vielha i Aigüestortes

L'equip de control de l'ós bru treballarà a les comarques de Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça i Alt Urgell i s'ha creat després de la pressió exercida sobretot des de la Val d'Aran, on els caçadors i el govern aranès temen que la presència de l'ós provoqui danys a la ramaderia i atacs a les persones, i pels grups ecologistes, que volen els equips precisament per garantir una correcta reintroducció de l'ós i garantir que els animals no siguin perseguits o eliminats.

Els equips són fruit d'un conveni entre el Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí, el Conselh Generau d'Aran i el Departament de Medi Ambient i Habitatge. S'han contractat dos equips ESCO, un a la Val d'Aran i l'altre a la resta de comarques ursines de Catalunya. La de la Val d'Aran, la gestiona el Conselh Generau d'Aran, l'altre donarà suport a les tasques que la Direcció General del Medi Natural emprèn per a la conservació de l'ós a la resta de Catalunya.

L'altre equip, que operarà al Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça i Alt Urgell, tindrà la seva base Parc Natural de l'Alt Pirineu.

A banda de donar suport a ramaders i apicultors (suport a pujar i baixar ramats d'ovelles i cabres, seguiment dels agrupaments de ramats, col·laboració en la col·locació de vailets elèctrics per arnes i ramats, revisió del seu funcionament, control dels gossos de protecció, entre altres), també realitzaran itineraris a la recerca d'indicis d'ós, controls dels paranys de pèls i dels paranys fotogràfics, comprovació de possibles danys d'ós i les possibles dades, radioseguiment, entre d'altres.

La creació d'aquests equips de seguiment ha estat reclamada amb insistència des de la Val d'Aran a partir de l'atac, produït el mes d'octubre de l'any passat, a un caçador de Les. Aquell atac, encara no aclarit pels Mossos (segons els ecologistes, els óssos no ataquen les persones si no és que es veuen amenaçats i sense possibilitat de fugida), va provocar ferides lleus al caçador però va ser polèmic, va engegar una espiral de rebuig a l'ós bru a la zona fins al punt de fer-se una manifestació a Vielha en contra de la reintroducció de l'ós. Finalment, es va acordar la creació d'aquestes patrulles, per tal de fer un seguiment dels exemplars reintroduïts i evitar incidents.

Ramats agrupats per evitar atacs

El departament de Medi Ambient i Habitatge ha promogut durant el 2009 l'agrupació de 34.061 ovelles i cabres al Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Pallars Jussà, en 19 ramats, propietat de 51 ramaders. Aquesta mesura iniciada el 2007 ha evitat, segons el departament, pèrdues d'animals. Un cop finalitzada la temporada de pastura a finals de setembre, el departament assegura que no s'han produït atacs d'ós bru, però tampoc de gossos ensalvatgits sobre aquests ramats agrupats.

L'agrupació de ramats permet disposar d'una vigilància contínua i potenciar l'ofici de pastor. Així mateix, els ramats passen les nits en cercats i, en alguns casos, també s'acompanyen amb gossos de protecció. Per establir tot aquest procés, el departament ha invertit 127.283 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona