Medi ambient

MEDI AMBIENT

Un estudi del govern diu que la caça en barraca és selectiva

Els barraquistes volen portar-lo a la Unió Europea perquè es replantege la prohibició

L'estudi que els dos últims anys ha elaborat el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya a instàncies del Departament de Medi Ambient xifra en més d'un 90% el grau de selectivitat de la caça en barraca. Els investigadors van habilitar nou barraques en diferents punts dels termes d'Ulldecona i Alcanar i durant 82 sessions de caça van capturar una mitjana de 15,5 moixons per nit. Menys d'un 10% d'aquests ocells eren ocells no cinegètics. No obstant això, l'estudi matisa que és molt difícil establir el grau de selectivitat perquè hi va haver nits que no es va capturar cap espècie protegida i d'altres en què el 30% de les captures eren protegides.

L'Associació Cinegètica de Barraquistes de Catalunya, amb seu a Alcanar, considera que l'estudi els dóna la raó. “És un estudi avalat per l'administració i que certifica que del total de captures un 98% eren tords”, va manifestar el portaveu de l'associació, Xavi Fontana, que va assenyalar que “això ens ha de servir per a alguna cosa”. De fet, els barraquistes s'han reunit amb els seus homòlegs al País Valencià, Apaval (Associació de Paranyers de València), amb l'objectiu de fer arribar aquest estudi i d'altres d'Apaval al Ministeri de Medi Ambient i també a la Unió Europea, perquè es replantege la prohibició d'aquest sistema de caça.

“Entenem que qui prohibix aquest tipus de caça és la Unió Europea i ha de ser la Unió Europea qui aixeque aquesta prohibició”, va manifestar, per la seua banda, el director dels serveis territorials de Medi Ambient a l'Ebre, Víctor Gimeno, que va precisar que el seu departament ha fet el que podia fer: un estudi per avaluar el grau de selectivitat. Per Gimeno els resultats de l'estudi són molt il·lustratius. “Les dades haurien de fer reflexionar aquells que han perseguit aquest tipus de caça d'una manera tan exhaustiva”, va dir, però va assenyalar que el seu departament no intentarà legalitzar la caça en barraca si la UE no aixeca abans la prohibició.

Resultats variables

Però malgrat les xifres globals de l'estudi, els tècnics del Centre Tecnològic Forestal que l'han dut a terme precisen que els resultats són molt variables. Varien en funció de l'hàbitat que envolta la barraca –si hi ha oliveres és menys selectiu que si hi ha cítrics–, les hores de la nit en què es caça o la distància entre les fustes untades amb vesc per enganxar els ocells. Per això es recomanen més estudis.

Més denúncies per la via penal

Tot i que els caçadors de barraca mantenen encara l'esperança de poder ser legalitzats algun dia i consideren que l'estudi impulsat pel govern és un argument molt potent a favor seu, el cert és que la realitat catalana és ben diferent, ja que les denúncies que se'ls van fer durant l'última temporada de caça s'han tornat a tramitar per la via penal. Així, la fiscalia de Tarragona continua considerant que aquesta modalitat cinegètica és un delicte contra la fauna, i als jutjats d'Amposta s'han anat obrint diligències prèvies a caçadors denunciats pels agents forestals. Ara bé, si aquestes diligències acabaran en judici penal, com ha passat amb les dels últims anys, és una incògnita, ja que l'Audiència de Tarragona va deixar clar l'any passat, després del desacord intern entre dues de les seues seccions, que aquesta modalitat cinegètica no és un delicte contra el medi ambient sinó una falta administrativa, ja que no es poden equiparar els danys del vesc amb els dels explosius o el verí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.