Medi ambient

maresme

Sancionaran l'Alt Maresme si no recull la fracció orgànica

La Junta de Residus recorda als pobles de la Mancomunitat de Residus Urbans que ja tenen les instal·lacions, i que no vol més demores

La mesura és obligatòria a Catalunya des del 2010

La Junta de Residus, segons han confirmat des dels ajuntaments maresmencs, ha recordat a la Mancomunitat de l'Alt Maresme per a la Gestió de Residus Sòlids Urbans i del Medi Ambient que ja no acceptarà més retards en la implantació de la recollida de la brossa orgànica als veïns de Pineda de Mar, Malgrat de Mar, palafolls i Santa Susanna. L'ens podria multar amb 90.000 euros l'organisme que ja té enllestides les obres de condicionament de la planta de transferència ubicada a Malgrat de Mar, on van a abocar els camions de les diferents poblacions.

Efectivitat en dubte

L'alcaldessa de Malgrat i presidenta de la Mancomunitat, Conxita Campoy (PSC), va explicar que hi ha una reunió pendent en els propers dies amb els responsables del Departament de Medi Ambient per determinar el procediment que s'aplicarà. Tot i això, Campoy no s'amaga de la crítica a un sistema de recollida “que s'ha demostrat molt cara i de rendibilitat dubtosa”. “Crec que és un bon moment per tornar a posar damunt la taula si aquest sistema és el més adequat i si els resultats que s'obtenen compensen el gran esforç econòmic que representa pels ajuntaments i pels mateixos contribuents”, defensa la presidenta de la Mancomunitat.

Per Campoy, la inversió de posar els contenidors marrons al carrer representa, com en el cas del seu municipi, uns 400.000 euros anuals. Malgrat que els ciutadans no la fan, la recollida de la fracció orgànica a la zona de l'Alt Maresme ja es va començar a aplicar als grans productors, com ara hotels i comerços, el 2010 com a mostra de bona voluntat que la zona no defugia el seu compromís amb el medi ambient. L'any passat, la planta va rebre 29.207 tones de residus de fracció resta i 2.089 tones de FORM. Les obres per condicionar la planta de Malgrat han costat 300.000 euros, finançats per l'Agència de Residus.

Facturar la brossa per separat

La Mancomunitat no vol tenir més problemes de tresoreria quan un dels integrants no paga –com en el cas de Santa Susanna que té un deute acumulat de prop de 700.000 euros– o es retarda amb les quotes. En la darrera reunió de l'ens es va decidir que el Consorci per al Tractament de Residus Urbans del Maresme, ubicat a Mataró i on es porta la brossa des de la planta de Malgrat, facturi per separat a cada Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.