Infraestructures

administracions

La rectificació sobre l'endeutament no canvia els plans dels ajuntaments

L'anunci de Salgado de permetre que alguns consistoris es puguin endeutar no canvia massa els plans fets

La incidència en grans projectes és mínima

L'anunci fet dimecres per la vicepresidenta segona i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, de permetre finalment als ajuntaments amb poc deute que es puguin endeutar l'any vinent, ha provocat la satisfacció de molts ajuntaments, tot i que a efectes pràctics la mesura no comportarà gaires canvis respecte dels projectes que es volen tirar endavant.

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha assenyalat que encara és aviat per saber si hi haurà projectes que puguin tirar endavant gràcies a la possibilitat de demanar crèdits, i quins seran. “Ara tot just comencem a fer el pressupost, i aquí és on podrem veure què podem fer”, ha dit. D'altra banda, a Salt aquesta possibilitat no queda oberta, perquè en superar el 75% d'endeutament no podran demanar més crèdits. Pel que fa a Celrà, l'alcalde Francesc Camps ha explicat: “La mesura era molt injusta, perquè ens posaven al mateix sac els ajuntaments que estem poc endeutats i els que ho estan molt, de manera que la rectificació sembla el més sensat”. A Celrà, el nivell de deute públic està al voltant del 20%, però Camps ha explicat que no hi ha cap gran projecte previst pel 2011, de manera que a la pràctica no els afectarà el canvi de criteri de l'Estat.

Molts, per sota del 75%

A la Selva, municipis com Blanes i Tossa estan immersos en un pla de sanejament, i la rectificació no els afecta. L'alcalde de Santa Coloma, Antoni Solà (CiU), va assenyalar ahir que tot i que estan per sota del llindar del 75% l'anunci no significarà cap canvi rellevant. “Hem alentit projectes aquest darrer any, faltaven alguns diners, com a la Casa Museu, i ara la podrem acabar tranquil·lament”, va afirmar. L'alcaldessa de Vilobí, Olga Guillem (CiU), va afirmar ahir que ja havien decidit que no suspendrien res perquè: “No podia ser que no ens deixessin endeutar”. I confiaven en la rectificació del govern espanyol. Vilobí també està per sota del 75% d'endeutament. També Sils. El seu alcalde, Martí Nogué (IdS-PM), assegurava ahir que encara no havien valorat la notícia i que tot està encara “molt poc definit”. Nogué va informar que ja havien demanar posposar l'execució de la biblioteca per l'any vinent sense perdre les subvencions.

1,9 milions a Sant Feliu

La rectificació permet que Sant Feliu de Guíxols torni a tenir una partida d'inversions, “que havia desaparegut”, segons va explicar ahir l'alcalde, Carles Motas. “No teníem projecte d'inversions per l'any vinent, totes s'havien quedat aturades, tots els projectes petits desapareixien, i ara tornem a tenir 1.900.000 euros per dedicar a inversions”, va afegir-hi. L'alcalde també va criticar la constant improvisació en aquest tema: “Primer ens treuen el finançament, l'endemà ens diuen que fins a final d'any i ara tornen a canviar. Els Ajuntaments assumim més serveis que moltes administracions, donem la cara davant els ciutadans, i ens feien anar malament a tots”, va manifestar.

L'alcalde de Palafrugell, Sergi Sabrià, va dir que la modificació no els ha afectat en el sentit que el que feien era avançar l'endeutament de l'any que ve a aquest any, i no havien aturat cap projecte, però els canvis de criteri sí que compliquen la planificació. “El problema és que ens obliguen a improvisar constantment”, va dir.

L'alcalde de Santa Cristina d'Aro, Ricard Herrero, va dir que estan valorant la modificació del decret per veure si mantenen la idea inicial “de modificar el pla d'inversions i demanar crèdits o ajornar-ho al 2011”. A Banyoles, on l'endeutament se situa entre el 90 i el 100 %, el nou plantejament no podrà incidir. “Tenim un calendari de treball que mantindrem”, va dir l'alcalde, Miquel Noguer.

LA FRASE

Ara tot just comencem a fer el pressupost, i aquí és on podrem veure que podem fer
Anna Pagans
ALCALDESSA DE GIRONA

LA XIFRA

75
per cent
és el límit posat per la ministra. Els municipis que tinguin un endeutament inferior al 75% es podran endeutar més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.