cultura

L'arquitectura no està en crisi

Són ja quinze anys d'engruixir el recull d'obres de l'arquitectura contemporània al nostre territori

Superarem aviat aquests quatre anys, ja llargs, d'estat de crisi? Suportarem un any més el no accés al finançament i la inexistència d'inversió en l'obra pública? Si continua aquest degoteig de professionals que surten a fora per buscar treball, recuperarem després tots aquests coneixements i capacitats que el nostre país ha format? Després de reduir més d'un 70% la feina del sector, un any més de retallada en la inversió podria finalment afectar la nostra arquitectura tan prestigiada a fora? Són molts els mal pronòstics i la negativitat ens aclapara. Per això, quan al mig de totes aquestes circumstàncies adverses, alguna notícia intenta contradir el signe dels temps, val la pena proclamar-la i fer-ho ben alt. I sí, avui podem proclamar que l'arquitectura, si més no la del nostre territori, no està en crisi.

Tot encadenant-se any rere any, la 15a edició dels Premis d'Arquitectura de Girona va cloure la convocatòria el passat mes de febrer, i un any més ha estat un èxit, amb 81 obres presentades. A aquests premis hi concorren les intervencions més destacades, més avantguardistes, i no sols les grans i estel·lars, sinó també les mesurades, les dialogants amb l'entorn i la història, i les rigoroses constructivament i professionalment. Les obres d'ús públic o privat, individuals o col·lectives, permanents o efímeres, tenen amb un denominador comú, l'excel·lència. El nivell de presentació es manté molt alt, malgrat els temps i malgrat l'anualitat de la convocatòria –els altres premis que convoquen els altres territoris del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya són o biennals o triennals–, i cada any es valora el molt bon nivell de qualitat de les obres. El jurat d'aquesta quinzena edició, recentment reunit, també ha posat l'accent en aquest aspecte.

Són ja quinze anys d'engruixir el recull d'obres de l'arquitectura contemporània al nostre territori, arquitectura que ja ha passat a formar part del patrimoni cultural del país, i que es troba a disposició, informació i gaudi de tots els usuaris que vulguin visitar el web Arquitectura contemporània gironina (http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/). Volem difondre els treballs, però també compartir-los amb els nostres veïns, fent que l'exposició sigui itinerant. En aquest cas, la 14a edició estava fins la setmana passada allotjada a l'Atelier d'Urbanisme de Perpinyà i ara ja s'ha instal·lat a la delegació d'Osona del COAC.

En arquitectura cada projecte i cada obra són l'aspiració de millorar un paisatge, la ciutat, la complexitat de la vida, i l'eficiència tecnològica, i són un constant camp de recerca. Són molts els professionals que ho practiquen i també la indústria que hi contribueix. Aquest és l'esperit del conjunt de treballs que cada any es presenten als Premis d'Arquitectura de Girona, i que un jurat d'arquitectes de renom, però també d'agents de la cultura i que aquest any afegirà també el món de la indústria, valoraran.

Són treballs que destil·len sense cridòria una actitud i una manera de fer arquitectura rigorosa, innovadora, discreta i eficient, una arquitectura que defineix també una nostra identitat cultural i que és indiferent al fenomen de sotragada econòmica que ens ha afectat, i ens afecta, els darrers anys, i que aquí i ara volem compartir i celebrar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín