Llibres

ciència

david bueno torrens

Herència cultural i biològica

Un tema habitual en moltes trobades familiars és parlar dels avantpassats i de com vivien, per transmetre la genealogia familiar i als més menuts. Tanmateix, recular en les genealogies presenta una paradoxa interessant. Si hom calcula, per exemple, quants avantpassats seus hi havia fa 30 generacions, és a dir, fa uns 900 anys, veurà que el nombre supera, de llarg, els mil milions. Però això és impossible, perquè al segle XII la població total del planeta no arribava als 500 milions. Què significa? Doncs que totes les genealogies s'entrellacen i, per tant, que tots compartim uns mateixos avantpassats; i aquest fet implica, al seu torn, que compartim un mateix bagatge genètic que hem heretat d'ells.

Però, malgrat tot, els nostres cognoms, que també reflecteixen la genealogia però que en canvi tenen un origen cultural, són diferents. Els gens ens aporten informació biològica sobre els nostres orígens, mentre que els cognoms i els altres trets hereditaris d'origen cultural ens aporten informació sobre el context geogràfic i els esdeveniments històrics de l'època en què s'originaren. Com influeix tot això en el què som ara?

Aquest és, a grans trets, l'eix sobre el qual reflexiona l'assaig Gens i genealogies, de Susanna Manrubia i Damián Zanette, guanyador del 18e Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General. Manrubia és investigadora del Centre d'Astrobiologia de Madrid i Zanette és professor i investigador al Centre Atòmic Bariloche (Argentina). En aquest llibre, molt amè i ple d'exemples, els autors volen que “el lector es replantegi el valor de l'herència genètica i la importància de certs trets culturals que aparentment ens defineixen”. Una lectura estimulant que ens fa relativitzar la importància dels nostres orígens.

Gens i genealogies
Damián H. Zanette i Susanna Manrubia
Editorial: Bromera (Alzira, 2013) Pàgines: 200 Preu: 19,95 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Aire, el nou projecte dels cassanencs Anna Pérez i Xevi Vallès, estrena el seu primer disc

cassà de la selva
cultura solidària

El 19è festival El Patio de La Penyora arribarà dimarts al centre penitenciari de Wad-Ras

girona

Manrique salva el primer curs al Lliure amb un cartell molt popular

BARCELONA
ART

Clara Oliveras honora l’exili de l’avi al Mume a través d’una pala

La Jonquera
ART

El MNAC adquireix una pintura de Tamburini gràcies a una donació de la Godia

BARCELONA

La primera trobada de productors gironins d’arts escèniques serà el 18 de juny

salt
la bisbal d’empordà

Més de 40 espectacles i una aposta pel circ inclusiu en la Fira del Circ al Carrer

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Sónar 2024

La IA ens farà la bugada, no les cançons

BARCELONA
Crítica

Aquells que moren quan estimen