Economia

10.000 pisos passaran de lliures a concertats

Habitatge

L'alentiment de les vendes portarà les immobiliàries a traspassar habitatges del mercat lliure al futur preu concertat. Així ho creu el govern, que, per als pressupostos de l'any que ve, ha calculat que deu mil pisos es beneficiaran d'aquest canvi, un fet que absorbirà unes ajudes públiques de 32 milions d'euros, és a dir, uns 3.200 euros de subvenció per unitat residencial. Aquestes dades han estat presentades pel conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, en la reunió del consell executiu.
El preu concertat català, que estarà a mig camí entre la vivenda lliure i la protegida, és una nova figura que pretén introduir el govern en el mercat de l'habitatge. Aniria adreçada a aquelles persones que no compleixen els requisits per accedir a un pis protegit, i que alhora tenen problemes per adquirir-ne un de lliure pels elevats preus assolits per aquest segment.

En principi la tarifa concertada estava limitada per a noves qualificacions urbanístiques, encara que la crisi de vendes que travessen les promotores ha obert la porta a traspassar a aquesta categoria pisos ja construïts.

Rebaixes de preu
Això suposarà una forta rebaixa en el preu de venda de la vivenda, encara que molts promotors s'estimaran més aquest mal que no pas mantenir l'habitatge sense vendre per un llarg període de temps. El traspàs del lliure mercat al concertat facilitarà la comercialització del pis, ja que als preus més assequibles s'hi suma un aval públic que permet als compradors tenir accés a préstecs financers.

Actualment els promotors i el departament d'Habitatge estan negociant la tarifa definitiva del preu concertat català. "Estarà més a prop del protegit que del lliure mercat", va explicar ahir la directora general d'Habitatge, Carme Trilla, després del consell executiu.

En la mateixa reunió, el conseller Baltasar va explicar que les 50 àrees residencials estratègiques –noves àrees d'urbanització amb un mínim del 50% d'habitatge social– acordades fins ara sumen un total de cinquanta mil vivendes, la meitat de les quals comptaran amb algun tipus de protecció. Tot i que aquestes àrees estaran repartides per tot Catalunya, una bona part estaran a l'àrea metropolitana de Barcelona. La capital catalana, per exemple, en podria acollir una a la Sagrera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mig miler de persones demanen reduir la jornada i acabar amb la “precarietat” al sector turístic

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA