Economia

El preu dels pisos de segona mà a Barcelona cau un 3% l'últim any

El preu de l'habitatge de segona mà a Barcelona ha descendit un 3% en l'últim any i s'ha situat en 4.823 euros per metre quadrat, segons l'estudi presentat avui per la xarxa Comprarcasa, integrada per Agents de la Propietat Immobiliària (API).

En el primer trimestre de l'any, el valor mitjà dels pisos de segona mà ha disminuït en set dels onze districtes barcelonins, amb caigudes que van del 3 al 15%, i es manté amb lleugeres pujades en uns altres quatre: Gràcia (+2%), Sant Martí (+1%), Sants-Montjuïc (+1%) i Horta-Guinardó (+5%).
Les operacions de compravenda d'immobles amb un preu inferior a 350.000 euros pràcticament s'han paralitzat a causa de les dificultats per accedir a una hipoteca i a la necessitat de disposar de més estalvis per afrontar el pagament de l'entrada, segons ha explicat el president del Col·legi Oficial d'API de Barcelona, Joan Ollé.

Segons l'estudi, les Corts és el districte on més aclaparador ha estat el descens en l'últim any (-14%), seguit de Sant Andreu (-11%), Ciutat Vella (-9%), Eixample Dreta (-4%), la zona alta (-4%) i Eixample Esquerra (-1%).

Per primera vegada, Sant Andreu, el segon districte amb un major descens dels preus en el primer trimestre del 2008 (-9%), s'ha posicionat com la zona amb l'habitatge de segona mà més econòmica, amb 3.759 euros per metre quadrat, gairebé la meitat que el districte més car, que és la zona alta, amb 6.367 euros per metre quadrat.

Ollé ha comparat la situació dels últims anys, quan "hi havia finançament per a tothom", amb l'actual, en què es necessita disposar d'estalvis equivalents al 30% del valor de l'habitatge, a més de les despeses, per poder contractar una hipoteca i accedir a un pis de compra.

L'alternativa, el lloguer, s'ha disparat, tant en preus (un 10% en l'últim any) com en consultes i visites, que ja representen el 60% del total a la xarxa de Comprarcasa.

Quan hi ha pressa
En els casos en els quals urgeix vendre un pis a Barcelona, com quan s'ha signat una hipoteca-pont o per la impossibilitat d'assumir el pagament de les lletres, s'ofereixen preus rebaixats entre un 25 i un 30%.

Ollé s'ha mostrat "convençut" que el sector "ha tocat fons", encara que ha matisat que la recuperació dependrà dels factors macroeconòmics, marcats en l'actualitat per la incertesa que pesa sobre algunes entitats financeres, de manera que pot tardar entre dotze mesos i cinc anys, ha dit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.