Economia

Catalunya és el territori de l'Estat on més pugen els pisos

Catalunya és el lloc de l’Estat on els pisos van pujar més de preu l’any passat, un 8,3% de mitjana, segons el darrer estudi de la Sociedad de Tasación, un document de referència en aquest àmbit. Els preus de l’habitatge al país s’han situat pels núvols impulsats pels de Barcelona, que amb un increment del 8,4% el 2007 i un preu de 4.543 euros per metre quadrat es consolida com la ciutat més cara no només de Catalunya, sinó de tot l’Estat. La segueixen Sant Sebastià (4.061 euros per metre quadrat) i Madrid (3.971).
A Girona els preus també van pujar amb força (8,2%); a Lleida van créixer un 7,4%, i a Tarragona, un 6,7%. En tots tres casos els preus van pujar per sobre de la mitjana estatal, que va ser del 5,1%.

Infraestructures
Amb tot, l’estudi de la Sociedad de Tasación constata que els preus creixen menys del que havien crescut en el passat. El director d’anàlisis de mercat d’aquesta firma, Cèsar Hernández, va subratllar que al segon semestre del 2007 l’increment del preu de la vivenda nova va ser del 2%, quan el total de l’any suma un 8,3%.

Aquest directiu va explicar el fet que Barcelona sigui la ciutat més cara de l’Estat en matèria d’habitatge pel fet que, “igual que València”, es tracta de municipis “encasellats per obstacles geogràfics, i amb unes infraestructures de comunicacions no gaire fiables”, cosa que “no indueixen la gent a anar a viure a fora de la ciutat, i això manté alta la demanda de pisos” i, per tant, eleva els preus de les vivendes.

Desacceleració
“La desacceleració dels preus és claríssima a tot arreu –va afirmar Hernández– i cap ni una de les capitals catalanes té increments de preus de dos dígits com fa un cert temps”.

La crisi de les hipoteques d’alt risc ha fet que els bancs hagin endurit les condicions per atorgar crèdits. Això ha afectat compradors estrangers de segona residència, especialment a les zones costaneres, que han experimentat un alentiment de la demanda d’habitatge que ha estabilitzat els preus.

De cara al 2008, la Sociedad de Tasación preveu que el preu de la vivenda tendirà a estabilitzar-se, amb uns increments situats al voltant de l’IPC. “Les dades apunten que els increments de preus de l’habitatge aniran en paral·lel amb els del poder adquisitiu”, va explicar Hernández, que va afegir que les previsions pels propers mesos apunten a una alça del metre quadrat en línia amb la inflació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

La demarcació baixa dels 30.000 aturats el mes de maig

GIRONA
economia

Francisco Oller preveu créixer el 2025 i reincorporar el personal acomiadat

cassà de la selva
economia

L’ocupació marca un nou rècord històric amb més de 3,8 milions d’afiliats

barcelona
societat

Prioritat per al producte local i que pugui competir d’igual a igual, les demandes

barcelona

L’empresa Francisco Oller presenta un ERO per fer fora 39 treballadors

cassà de la selva
ECONOMIA

La pedregada de dissabte arrasa 1.500 hectàrees de vinyes de l’Alt Penedès

Vilafranca del Penedès
economia

Més de 5 milions de turistes fins a l’abril, un 16,3% més que fa un any

Barcelona
PALS

Fixen una dotació de reg de 40 hm3 al riu Ter fins al setembre

PALS
societat

Primera Fira d’Ocupació adreçada a exalumnes de la UdG

girona