Economia

La pujada dels cereals aboca a la crisi milers de ramaders

Economia

No és cap secret que el sector ramader no és el més rendible de l'economia. La novetat, amb la crisi econòmica actual, és que ha deixat de guanyar diners i moltes explotacions corren el risc de desaparèixer. Així ho va assegurar ahir a l'AVUI el responsable de sectors ramaders de la Unió de Pagesos (UP), Lluís Mont, que va explicar que "no hi ha cap explotació rendible, ni gran ni petita: ni tan sols es cobreix el preu de cost".

Malgrat que no existeix un cens oficial actualitzat d'explotacions ramaderes, s'estima que a Catalunya hi ha milers de ramaders que no cobreixen costos a causa de la forta alça del pinso, fruit de l'encariment dels cereals que serveixen per fabricar-lo: blat de moro, soja, mandioca, blat i ordi, entre d'altres. Mentre aquest encariment ha multiplicat la repercussió del pinso en el cost de producció de la ramaderia, el que es paga a les llotges pel bestiar amb prou feines ha canviat en l'últim any.

Lluís Mont posa com a exemple les granges de vedells: "El preu del pinso gairebé s'ha doblat en l'últim any i mig, de 16 a 30 cèntims d'euro el quilo, però el preu de la carn és el mateix". És precisament aquest subsector, el boví, el que "està vivint una crisi més forta. En dos anys, aproximadament el 35% de les granges de boví d'engreix han tancat", segons Mont, que va explicar que la peculiaritat del boví és que pateix més importació que d'altre bestiar.

Pel que fa a la llet, la federació espanyola de productors Prolec va presentar ahir un estudi que xifra en 5,5 milions d'euros les pèrdues del sector a Catalunya en el primer trimestre i que explica que en l'últim any han tancat 163 explotacions lleteres del país, el 16,5% del total.

Els números canten
Anant a les xifres, l'alta demanda provocada per la producció de biocombustibles ha dut el preu de cereals com el blat a una alça del 19% en l'últim any (i un 80% en dos anys), el blat de moro a una pujada de l'11% (un 47% en dos anys) i l'ordi a encarir-se un 12% (un 74% en dos anys). La soja, utilitzada per fer biodièsel i afectada també pel boom de demanda per a l'alimentació, s'ha encarit un 58% en un any i gairebé ha doblat el preu en dos anys.

Tot i aquestes alces, el preu que es paga als ramaders a les llotges pràcticament no s'han mogut en l'últim any, com és el cas del porc, dels ous i de la llet. Els ramaders de xai, de vedell i de pollastre han vist, a més, com ara els seus productes es paguen pitjor que fa un any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Rússia

Rússia augmenta un 82% els ingressos per la venda de petroli i gas el 2024

barcelona
unió europa

Brussel·les exigeix a Booking complir amb les restriccions de la llei de mercats digitals

barcelona
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona