Societat

La crisi aboca famílies a buscar l'ajuda de les entitats socials

Benestar

La crisi acostuma a reflectir-se en dades macroeconòmiques -creixement de l'atur, tancament d'empreses-, però també és una allau de peticions d'ajuda a les entitats socials. I la situació és crítica si s'analitzen les dades dels organismes assistencials que serveixen de termòmetre de la situació de les persones necessitades: durant el primer semestre del 2007 Càritas de Barcelona va atendre 6.581 persones, mentre que en els primers cinc mesos d'aquest any ja s'ha arribat a les 7.775; el Banc dels Aliments, que l'any passat va distribuir menjar a 130.734 persones, està rebent més sol·licituds que mai; i entitats que tenen programes de formació per buscar feina, com la Fundació Bayt al-Thaqafa, que té l'objectiu de facilitar la integració cultural i social dels immigrants arabomusulmans, reconeixen que no donen a l'abast.

"Mentre alguns discuteixen si hi ha una crisi o una desacceleració econòmica, ens arriben moltes persones que pateixen una veritable crisi", indica, per exemple, el director de Càritas, Jordi Roglà, que no amaga que s'estan enfrontant a una situació que feia anys que no es veia. Les dades canten: les demandes d'ajut del segon trimestre han estat un 15% superiors a les del primer.

Càritas matisa que una de les raons és la crisi, sobretot la caiguda de la construcció, però que s'hi afegeixen altres factors. Són demandes d'ajuda econòmica per pagar una habitació rellogada, per qüestions vinculades a la salut i per aliments. És a dir, per qüestions molt bàsiques, de supervivència.

El servei d'ajuda econòmica de Càritas ja havia distribuït en només quatre mesos gairebé el 40% de tot el gastat l'any passat. "Estan fallant dos elements vitals, l'habitatge i la feina -precisa Roglà-, i moltes persones que havien estabilitzat la seva situació tornen a caure en l'exclusió". En el cas dels usuaris de Càritas hi ha moltes famílies d'origen immigrant afectades per la crisi de la construcció. La falta de feina complica poder pagar el lloguer, però també el menjador escolar o els aliments més bàsics del dia a dia.

Demanda d'aliments
És complicat trobar xifres, però entitats consultades, des de la més gran a la més petita, admeten que la sensació és que cada dia hi ha més gent que no arriba a final de mes, com es diu popularment. I també que els recursos dels serveis socials no són suficients. "Ens trobem cada vegada més amb usuaris que amb una bona atenció als serveis socials de primària no haurien d'acudir aquí", alerta el director del centre d'acollida Assís, Jesús Ruiz. Han passat d'atendre 75 persones a 90 al dia.

La Fundació Banc dels Aliments, que gestiona sobrants d'empreses i excedents de la Unió Europea, ha notat els últims mesos un increment de demandes, corrobora un dels seus patrons, Àngel Pérez. Són les entitats les que fan la petició al Banc per fer-ho arribar a les persones excloses. La demanda va començar a pujar l'any passat: el 1996 va distribuir aliments a 130.000 persones i el 1997 a 130.734. Tot això mentre cada cop és més difícil trobar donacions per omplir el magatzem.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Refan platges a Platja d’Aro i Sant Antoni

PLATJA D’ARO / SANT ANTONI DE CALONGE
Puigcerdà

ERC veu irregular la inactivitat d’un rentador d’autos

Puigcerdà
BANYOLES

Nova reunió de la comunitat educativa per l’escola Camins

banyoles
enoturisme i gastronomia

Carme Ruscalleda, premi ‘Premi Bite honory award’ per la difusió de la cultura culinària

Barcelona

Som Sostre demana un nou model per atendre els sense llar

girona
urbanisme

La Rambla encara la fase de reforma més complexa pel que fa a mobilitat

Barcelona
turisme

30.000 persones a les jornades de portes obertes del Port de Barcelona

Barcelona
estats units

Augmenten a 15 els morts per tempestes i tornados als EUA

barcelona
societat

El TS estima un recurs de l’Ajuntament de Barcelona contra l’anul·lació de la taxa d’escombraries del 2020

Barcelona