Societat

El nombre de "sense sostre" creix un 50% en mig any a Barcelona

La crisi econòmica ha provocat un augment del 40% al 50% dels sense sostre a Barcelona, segons ha informat la Comunitat San Egidi, que es dedica a ajudar persones sense recursos. Segons aquesta organització, s'ha produït un increment de la demanda d'aliments i de productes i serveis relacionats amb les necessitats bàsiques, no només per part dels sense sostre, sinó també per part de gent que viu en "pobresa relativa". Per això, la Comunitat Sant Egidi, ha presentat la guia 2009 titulada On menjar, dormir i rentar-se, que vol ajudar les persones que no saben on anar a cobrir les necessitats bàsiques.

A Barcelona, es reparteixen entre 773 i 1.274 racions de menjar de mitjana diàriament i hi ha 740 places gratuïtes per passar la nit, de les quals 708 són públiques o concertades amb entitats i 32 són de centres privats. La ciutat compta també amb 10 espais per rentar-se gratuïtament.

"300 persones passen a viure al carrer cada setmana a Barcelona, el que suposa unes 10.000 a l'any, però en els últims sis mesos s'ha produït un augment del 40 al 50% de sense sostre", ha comentat  Raquel Sancho, membre de la Comunitat de Sant Egidi. "Els pensionistes de més de 85 anys no arriben als 500 euros i això provoca que cada vegada hi hagi més pobresa entre els ancians", ha afegit. Els estrangers, segons la portaveu, també són els principals perjudicats, ja que cada vegada n'hi ha més i ja constitueixen més de la meitat de persones que viuen al carrer.

Sancho afirma que és molt important que "cada persona visqui amb la consciència que en qualsevol moment pot acabar al carrer". Segons ha explicat, els motius pels quals aquestes persones acaben al carrer són molt variats, però els més habituals són el desnonament de la gent gran, els conflictes familiars, les malalties o la manca de feina.

"On menjar, dormir i rentar-se"
La guia "On menjar, dormir i rentar-se" és fruit de l'experiència de la Comunitat de San Egidi amb les persones "sense sostre" a Barcelona, que des de 1989 treballa amb voluntaris que ajuden a aquesta part de la població. Com ha puntualitzat Sancho, es tracta d'un llibre destinat principalment als rodamons de la ciutat de Barcelona, però pot servir també per ajudar a institucions, professionals i voluntaris a l'hora de treballar coordinadament.

En les 202 pàgines que la componen, es poden trobar més de 700 adreces d' hospitals, de centres d'acollida, de parròquies, de guarderies i escoles maternes, de centres per a toxicòmans, de centres per a víctimes de la prostitució, de serveis per a estrangers i també diferents telèfons d'emergència i d'ajuda. Aquest any s'han imprès 4.000 exemplars que seran distribuïts pel carrer a persones necessitades i també a les associacions i serveis públics que col·laboren amb aquest segment de la població.


 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.