Economia

Els museus de la Fundació Dalí, motor econòmic

Generen el 2,5% del producte interior brut de l'Alt Empordà, segons un estudi de la UdG

Els visitants van gastar 123 milions d'euros el 2011, un 66% més que el 2005

Els museus de la Fundació Gala -Salvador Dalí són un motor econòmic per a l'Empordà. Un estudi elaborat per la Universitat de Girona presentat ahir a Figueres revela que el 2011 els 1,4 milions de visitants que van veure el Teatre Museu de Figueres, la Casa Museu de Cadaqués i el castell de Púbol van fer una despesa de 123 milions d'euros, un 66% més que el 2005, quan es va fer per primer cop un informe d'impacte econòmic dels museus.

Segons va explicar un dels autors de l'informe, el doctor en Economia i catedràtic de la UdG Modest Fluvià, l'activitat econòmica generada l'any passat per les activitats de la fundació va ser de 181 milions, un 52% més respecte fa sis anys. Per sectors, l'impacte és sobretot en la restauració –amb 46 milions el 2011–, seguit del comerç –20 milions–, el transport i l'allotjament –amb uns 14 milions cada sector.

Es calcula que els museus generen un 2,5% del producte interior brut (PIB) de l'Alt Empordà.

Segons va explicar el gerent de la Fundació Gala-Salvador Dalí, aquestes xifres demostren que “el patrimoni cultural pot ser generador de riquesa socioeconòmica i la fundació ho demostra, sense renunciar a l'objectiu principal, que és la protecció i difusió de l'obra de Dalí”. “Fins ara la cultura era vista com a consumidora de subvencions i ara és vista com a promotora d'activitat econòmica”, afegia l'autor de l'estudi, Modest Fluvià. Per part seva, el secretari general de la Fundació, Lluís Peñuelas, va destacar que les xifres fan visibles “l'arrelament de la Fundació en el nostre entorn”.

El patrimoni cultural pot ser generador de riquesa socioeconòmica
Joan Manuel Sevillano
gerent de la fundació
Ocupació

Genera 1.865 llocs de treball indirectes

La Fundació Gala-Salvador Dalí té en plantilla un centenar de treballadors, però segons l'estudi d'impacte econòmic que es va presentar ahir a Figueres, genera al voltant de 1.865 llocs de treball indirectes amb xifres del 2011. Aquesta dada implica un creixement del 49% en comparació amb l'anterior estudi, del 2005. Segons va dir l'autor de l'estudi, Modest Fluvià, el que s'ha fet és veure quants llocs de treball es perdrien si es tanqués l'activitat de la fundació.

Comerç

El 50% dels guanys de les botigues a l'estiu

L'estudi fa un càlcul en concret de l'impacte que té sobre els ingressos dels comerços que hi ha al voltant del Teatre Museu Dalí de Figueres, i conclou que el 50% dels ingressos de les botigues que estan a menys de 150 metres del museu provenen dels seus visitants. L'àrea d'influència a les botigues de l'espai comprès entre l'avinguda Salvador Dalí, el al carrer Sant Vicenç, el carrer Era d'en Vila i el carrer Rec Arnau. Aquest resultat s'ha obtingut a través de diverses enquestes.

Gestió

Un cost del 60% al 75% menys que a altres museus

El gerent de la Fundació, Joan Manuel Sevillano, va destacar que s'han fet els deures i que està en una “situació robusta”. Creu que l'evolució econòmica és positiva d'una banda perquè els resultats es donen enmig de la crisi econòmica i per la base solida amb què es fonamenta la fundació. Va destacar que la fundació no rep subvencions i que els costos dels museus de la Fundació Gala-Dalí són inferiors entre un 60% i un 75% en comparació amb la resta de museus en l'àmbit de l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva