Efemèrides d'avui

Avui fa...

24 d'abril
1288
Tretze jueus són cremats vius a Troyes, França, sota la falsa acusació de practicar assassinats rituals.
1521
Els líders dels comuners que s'han oposat al rei Carles I, Juan Padilla, Juan Bravo i Francisco Maldonado, son decapitats.
1547
La batalla de Mühlberg. De matinada, l’exèrcit imperial comandat per Carles V va atacar, aprofitant que encara era fosc, les tropes protestants de la Lliga d’Esmalcalda, que havien acampat a la ...
Llegeix més.
1655
Les tropes de Carles Manuel II, duc de Savoia, assassinen 4.000 veïns del Piamont perquè són protestants i han desobeït l'edicte del 25 de gener que n'ordena la conversió o l'expulsió.
1704
Surt al carrer el primer diari publicat als EUA (aleshores Tretze Colònies americanes), el Boston News-Letter.
1800
El president dels Estats Units, John Adams, firma una acta que permet la fundació de la Biblioteca del Congrés. Actualment conté 158 milions de documents.
1808
A Espanya, els lleonesos es revolten contra les tropes d'ocupació franceses. Aquest és el primer aixecament contra les forces de Napoleó.
1877
Rússia declara la guerra a l'Imperi Otomà i les seves tropes entren a Romania a través del pont Eiffel. Els turcs respondran bombardejant algunes ciutats romaneses.
1898
El 15 de febrer del 1898, el cuirassat nord-americà Maine, ancorat al port de La Havana (Cuba) va enfonsar-se arran d'una explosió. Hi van morir 261 tripulants. La premsa nord-americana va acusar ...
Llegeix més.
1915
Diversos líders de la comunitat armènia a Constantinoble són detinguts per les autoritats otomanes. Molts d'ells seran assassinats. Així comença el genocidi armeni, que Turquia encara nega avui dia.
1916
L'alçament de Pascua o Éirí Amach na Cásca va ser organitzat per alguns republicans irlandesos per acabar amb el domini dels britànics, llavors immersos en la Primera Guerra Mundial, i ...
Llegeix més.
1934
L'enginyer Laureans Hammond aconsegueix en un temps rècord la patent per al primer òrgan electrònic, l'òrgan Hammond.
1940
Més superherois al món del còmic Primera aparició als Estats Units dels personatges del Joker i Catwoman a diferents històries incloses a Batman nº1, ambdós creats per Bill Finger i Bob Kan
1950
El parlament de Jordània s'annexiona formalment la Cisjordània àrab, ocupada per les seves tropes durant la guerra del 1948.
1967
El cosmonauta Vladímit Mijáilovich Komarov mor en la Soyuz I en fallar l'apertura del paracaigudes de la nau. És el primer ésser humà que mor en una missió espacial.  
1971
Unes 200.000 persones es concentren al Mall de Washington D.C per protestar contra la guerra de Vietnam. Alhora, 150.000 persones més es manifesten a San Francisco pel mateix motiu.
1973
Enderrocament de l'edifici del diari Madrid, mitjà de tarannà democràtic.
1974
Lisboa (Portugal): un grup de militars comandats per Otelo Saraiva de Carvalho instal·la secretament el lloc de comandament del moviment colpista de la Revolució dels clavells a la caserna de ...
Llegeix més.
1980
Jordi Pujol és nomenat president de la Generalitat, el primer elegit democràticament pel Parlament català des de la Segona República, amb els vots de CiU, Centristes-UCD i ERC.
1990
El transbordador Discovery porta a l'espai el telescopi espacial Hubble, un projecte conjunt de la Nasa i de la Esa, que proporcionarà dades i imatges insòlites de l'espai
2004
María Teresa Fernández de la Vega presideix el Consell de Ministres de l’Estat espanyol.
2013
A Savar, prop de Daca (Bangladès), el col·lapse d'un edifici de 8 plantes fa 1.134 morts i 2.437 ferits. L'edifici allotja diverses fàbriques de roba. Els signes d'alarma manifestats el dia ...
Llegeix més.
2019
L'Audiència Nacional absol Sandro Rosell, expresident del FC Barcelona, dels delictes de blanqueig de comissions del futbol brasiler. Des de la detenció, la celebració del judici i la lectura de ...
Llegeix més.
2021
Joe Biden és el primer president dels EUA en reconèixer que l'Imperi Otomà va iniciar un genocidi contra els armenis tal dia com avui al 1915.
2023
El Tribunal Suprem dona 5 dies a l'exconsellera Clara Ponsatí perquè justifiqui la seva immunitat desprès d'incomparèixer davant el jutge Llarena.
2023
Incidents en l'exhumació de José Antonio Primo de Rivera de Cuelgamuros. Tres falangistes detinguts.