Articles

Trossos

Vot inútil

Ruiz Mateos va treure tres diputats en unes europees. Mai més en va treure cap. Segons els analistes, va haver-hi una part de l'electorat que, com que estava convençut que les eleccions europees no serveixen per a res, es vas permetre el luxe d'un vot inútil, d'un vot friqui o gamberro, que no hauria fet mai en unes eleccions on es juguessin coses de veritat. Per entendre'ns, el vot friqui és inversament proporcional a la importància que els electors donen a unes eleccions.

Vot útil

L'elector té més temptacions de fer servir el vot –o l'abstenció– per fer una broma o una gamberrada quan menysprea l'impacte del resultat electoral sobre la seva vida. O quan creu que les eleccions ja estan tan decidides que el seu vot no canvia res. Llavors, alguns, juguen. L'expressió vot útil té mala premsa. Útil per fer què? Però el vot inútil, gamberro o friqui, és un luxe que no ens podem permetre. Alguna cosa deu haver-hi entremig.

Catalanes

Hi ha el risc que les catalanes siguin percebudes per una part dels electors com unes eleccions inútils, perquè no es juga ni un poder tan gran com el de l'estat ni tan pròxim com els ajuntaments. Hi ha el risc que aquestes eleccions en concret siguin vistes com una mena de tràmit on ja està tot decidit i no ve d'un vot. Si això passa, pot haver-hi una certa eclosió de vot gamberro o friqui. Seria millor que no passés. Ens hi juguem molt i tot està encara per jugar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.