Articles

Trossos

Xinesos

El gruix polític i econòmic de la visita a l'Estat espanyol del viceprimer ministre xinès és una de les dades més importants d'aquest començament d'any. El mandatari xinès ha arribat amb diners per invertir sota el braç, amb la promesa de continuar comprant el delicat deute espanyol i envoltat d'una solemnitat i d'una rellevància política de primer ordre. I ha estat rebut d'una manera excepcional. Com un salvador.

Lleialtats

Diu una llegenda urbana que un destacat dirigent polític va teixir una sòlida xarxa de lleialtats personals incondicionals a base d'anar a enterraments: mirava cada dia la llista de militants del seu partit als quals s'havia mort un familiar pròxim i hi anava per sorpresa. El militant, en un moment personal molt sensible, en quedava agraït per a tota la vida. La Xina sembla haver après la fórmula: va a països amb l'aigua al coll i els ofereix l'ajuda quan més la valoren i necessiten. També diu que compraran deute portuguès.

Estratègia

En temps de crisi, benvingudes les ajudes. Però l'operació xinesa no és ingènua. Ni tan sols econòmica. Xina està redefinint el seu paper al món. Ha entrat molt fort a l'Àfrica. També a l'Amèrica Llatina i al Pròxim Orient. Ara veu una oportunitat d'entrar a Europa, amb l'estratègia d'ajudar els necessitats. Econòmicament, res a dir. Políticament, falta saber a quin tipus de règim i d'ideologia va associada aquesta cursa xinesa cap a l'hegemonia geoestratègica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.