Detenen dos membres d'ETA que anaven a França en un control rutinari al coll d'Ares

La policia estaria buscant per la zona un altre home i una dona relacionats amb els detinguts

Els veïns de Molló de prop de la carretera del coll d'Ares, la C-38, estan acostumats a veure moviments de patrulles tant dels Mossos com de la Guàrdia Civil i de la policia estatal, però ahir, cap a les onze del matí, en van veure més del compte pujant cap a l'antiga frontera. Eren dels Mossos i, a més, cap al migdia, encara n'hi van pujar més. En un control rutinari al pla de Terralleres, a un quilòmetre del coll, van detenir Aristegi i Rosales. Es dirigien cap a l'Estat francès, tot i que tenien prohibit sortir de l'espanyol. Els detinguts no duien armes ni explosius, i cap a les sis de la tarda van ser conduïts fins a la comissaria dels Mossos de Ripoll.

En van sortir una hora més tard, després d'un escorcoll molt més minuciós de la seva furgoneta i després dels tràmits que fixa el protocol en aquests casos per al trasllat a l'Audiència Nacional espanyola. Poc després de les set de la tarda, van sortir en dos cotxes camuflats de la Guàrdia Civil i custodiats per agents de la brigada antiterrorista de la Comissaria General d'Informació. Després, ho va fer una grua amb la furgoneta dels detinguts.

ELS DETINGUTS

ADUR ARISTEGI ARAGÓN
Se l'havia vinculat amb el comando Biscaia d'ETA i havia estat arrestat el 2008.
JON ROSALES PALENZUELA
Tenia antecedents de violència al carrer i de sabotatge a diverses entitats bancàries.

Els dos detinguts tenien prohibit sortir de l'estat

Els dos suposats membres d'ETA tenien prohibit sortir de l'Estat espanyol. L'altre suposat integrant d'ETA detingut dissabte passat a Guipúscoa quan anava en bicicleta, Ibai Beobide, hauria confessat la seva relació amb els dos detinguts ahir, segons va avançar el conseller d'Interior del govern català, Joan Saura. Això, per Saura, fa pensar a la policia que Adur Aristegi i Jon Rosales haurien format part del comando que intentava muntar a Guipúscoa Beobide. Saura va felicitar els Mossos per la primera operació important contra ETA que fan després de la detenció, el 2005, d'una persona a Barcelona que va allotjar un membre d'ETA. El conseller, però, va dir que, per les notícies que tenien i a l'espera de les investigacions que es puguin derivar de les diligències que dugui a terme l'Audiència, no hi ha cap evidència que ETA estigués muntant cap base a les comarques gironines ni a la resta de Catalunya, ni que estigués preparant cap atemptat –suposadament s'especulava que volia atemptar contra la presidència espanyola de la UE–. Ho va indicar després de recordar la detenció, dilluns passat a Portbou, per part de la policia, del presumpte integrant d'ETA Faustino Marcos.

Continua la recerca

Els Mossos continuaven buscant un altre presumpte membre d'ETA a l'hora de tancar l'edició, tot i que, segons sembla, també buscaven una dona. Van pentinar la zona, sobretot les pistes forestals, els rius i rieres, i inspeccionaven des de fora algunes masies. Des del moment de la detenció, els agents van muntar controls policials en alguns punts de la xarxa viària del Ripollès i de les comarques veïnes. Els més importants en nombre d'agents i de mitjans eren els del coll d'Ares i l'encreuament amb la carretera de Beget. En aquests dos punts, els agents feien parar tots els vehicles i, en molts casos, demanaven la identificació als conductors i els feien baixar del cotxe per obrir els portaequipatges. La comissaria estava vigilada per agents amb la cara tapada i amb armilles antibales i armats amb fusells de repetició, i els agents de la policia local hi controlaven l'accés.

Tres atemptats amb un mort, a les comarques gironines

jordi colomer

ETA ha atemptat tres cops a les comarques gironines i ha causat la mort d'un mosso d'Esquadra, Santos Santamaría. La mort del membre de la policia autonòmica catalana, de 32 anys, es va produir per l'explosió d'un vehicle aparcat davant de l'hotel Montecarlo de Roses el 17 de març de 2001. L'explosió del cotxe bomba, amb 20 quilos d'explosius, es va produir set minuts abans de l'hora en què ETA havia anunciat que esclataria, a les onze de la nit, i la metralla de l'explosió va matar Santamaría, que estava desallotjant la zona.

Un altre dels atemptats d'ETA també es va produir el 2001. L'escamot Barcelona, responsable de la mort d'Ernest Lluch, va col·locar una bomba trampa a l'edifici de les casernes de Girona pocs dies abans de ser desarticulat. Els artificiers es van adonar de la trampa, i l'explosió controlada només va provocar un gran núvol de fum, l'ensorrament d'un mur de formigó i el trencament de vidres de cases i cotxes dels voltants.

Anteriorment, el 1997 es van haver de desallotjar quinze mil persones de tres platges de Lloret davant l'avís de la col·locació d'artefactes explosius. Tot i que no els van trobar, dos d'aquests van esclatar l'endemà.

Bomba per Puigcerdà

El 19 de febrer de 2004, la Guàrdia Civil va interceptar a la província de Conca una furgoneta amb 536 quilos d'explosiu que els membres d'ETA haurien entrat per la frontera de Puigcerdà. Per la capital de la Cerdanya també hauria entrat en bicicleta un altre membre d'ETA que des d'allà hauria agafat un tren fins a Barcelona, des d'on va agafar un ferri cap a Palma, on tenia la intenció de matar el Rei. D'altres membres d'ETA s'haurien mogut i allotjat a les comarques gironines entre 2004 i 2005, des d'on haurien fet incursions fora de Catalunya per fer-hi atemptats.

L'abril de l'any passat, es va saber també que el comando Aihur d'ETA, desarticulat per la policia, tenia un plànol de les comarques gironines en el qual havia marcat amb un cercle tres localitats de la Costa Brava: l'Escala, Sant Pere Pescador i Empuriabrava. La de dimarts no ha estat tampoc la primera detenció d'un membre d'ETA que té lloc a Portbou. El 25 de gener de 2007, el membre d'ETA Iker Agirre Bernadal va ser detingut a bord d'un tren procedent de Perpinyà amb destinació a l'estació de Sants de Barcelona. El detingut portava sis documents d'identitat falsos, 3.000 euros i documents, incloent-hi manuals per a la fabricació d'explosius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona