Política

La investidura de Sánchez, demà i dijous

Poc abans que es fes pública la llei d’amnistia, la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, convocava el ple d’investidura de Pedro Sánchez per al 15 i 16 de novembre (demà i demà passat). La sessió s’activa després que en les darreres setmanes el líder del PSOE i president espanyol en funcions s’hagi garantit els vots d’ERC i Junts per Catalunya. El PSOE ha tancat també acords amb Sumar, EH Bildu, el PNB, el BNG i Coalició Canària, formacions que, unides, sumen 179 escons. En una primera volta, el candidat socialista necessita majoria absoluta per ser escollit, és a dir, els vots de, com a mínim, 176 dels 350 diputats que hi ha al Congrés.

A finals de setembre es va fer el debat d’investidura del popular Alberto Núñez Feijóo, que no va aconseguir els suports necessaris per ser investit president. Si tot va com està previst, Sánchez sí que ho aconseguirà i divendres prometrà el seu càrrec davant el rei Felip VI, pas necessari abans de poder formar el seu nou executiu.

En el cas del líder del PSOE, el debat d’investidura tindrà lloc 43 dies després que el monarca el proposés com a candidat, el 3 d’octubre passat, després de la investidura fallida de Feijóo.

De la investidura, se’n va parlar ahir a l’executiva federal del PSOE, en què Sánchez va expressar la seva “alegria” perquè el procés per buscar els suports necessaris per mantenir-se com a president del govern espanyol “ha sortit bé”. Fonts dels socialistes recollides per Efe explicaven que el líder dels socialistes també va demanar “serenitat” als seus companys per les manifestacions a l’entorn de la seu central del partit que es repeteixen des de fa deu dies en contra de l’amnistia. Sánchez va assegurar que el PSOE està “complint el mandat de les urnes”. En aquest sentit, va remarcar que l’objectiu dels pactes no és en cap cas la mesura de gràcia abominada per la dreta i la ultradreta, sinó aconseguir “un govern del progrés”. I censurava “l’enorme ràbia de la dreta política, mediàtica i judicial per no haver guanyat les eleccions”.

Sánchez, en un maleter

Mentrestant, el PP no afluixa en la seva croada en contra de l’amnistia, en competició directa amb la ultradreta de Vox. Després de les mobilitzacions de diumenge promogudes pels populars, el vicesecretari d’organització del partit, Miguel Tellado, insistia que utilitzaran “tots els recursos” tant jurídics com polítics per aturar l’amnistia i les “pretensions” de Sánchez. “La llei d’amnistia i el lawfare que exigeixen des de Junts és reconèixer que la justícia va actuar malament i de mala fe davant l’1-O”, afirmava en una roda de premsa. “Per permetre la humiliació del nostre estat de dret i la humiliació de la separació de poders essencial a qualsevol democràcia crec que se n’hauria d’anar d’aquest país en un maleter el mateix Pedro Sánchez”, afegia poc després que es conegués el contingut de la proposició de llei.

Optimisme d’ERC i el PSC

A Catalunya, ERC i el PSC es mostraven optimistes. Els republicans estan convençuts que, malgrat les moltes pressions de la dreta i del poder judicial, l’acord per la llei d’amnistia “no perilla” perquè hi ha un “pacte polític”. La portaveu republicana, Raquel Sans, es mostrava segura que “no hi ha risc que descarrili”. Per la seva banda, la portaveu dels socialistes catalans, Èlia Tortolero, rebutjava que sigui “difícil” aplicar la llei d’amnistia perquè, segons afirmava, és “una bona llei, totalment constitucional i fonamentada i que aposta per la convivència”.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2354849-el-ple-d-investidura-de-pedro-sanchez-sera-dimecres-i-dijous.html?cca=3

2354849



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries