Política

El Senat aprova la reforma del Reglament per dilatar com a mínim dos mesos la llei d’amnistia

La modificació permet que la cambra alta pugui decidir si una proposició de llei del Congrés s’aprova per via urgent u ordinària

El PSOE la recorrerà al Tribunal Constitucional

El ple del Senat ha aprovat avui la reforma del Reglament amb la que pretén dilatar com a mínim dos mesos la llei d’amnistia. El PP s’ha servit de la majoria que ostenta a la cambra alta per tirar endavant la reforma que inclou també les esmenes introduïdes perquè la modificació abasti també les iniciatives que encara estiguin en tramitació a la cambra el dia que entri en vigor. La reforma ha estat aprovada amb els vots del PP, els senadors de VOX i UPN.

El reglament de les Corts preveu que totes les normes hagin de passar per les dues cambres abans de ser aprovades i publicades al BOE. Els populars consideren que la nova normativa millora la “qualitat democràtica” de la cambra. Així mateix, han recordat els problemes sorgits de la tramitació de la llei del ’només sí és sí’. “Per què el PSOE pot fer allò que li dona la gana, quant li dona la gana i el PP no pot fer una modificació del Reglament? Per què vostès poden fer una modificació exprés al Congrés per a l’ús de les llengües en un dia i aquí no es pot fer aquesta reforma?”, ha argumentat el senador popular Eloy Suárez en defensar la reforma davant el ple.

El PSOE ja ha anunciat que presentarà un recurs al Tribunal Constitucional (TC) per entendre per entendre que la modificació només pretén ajornar l’entrada en vigor de la llei d’amnistia i que és inconstitucional.

Aquesta reforma del Reglament, permet al Senat decidir si una proposició de llei procedent del Congrés es tramita o no pel procediment d’urgència, que és com es vol tramitar la llei d’amnistia –un termini de 20 dies– o de forma ordinària, el que pot demorar la seva aprovació fins un màxim de dos mesos o fins i tot més si hi ha “vacances parlamentàries”, com passa el mes de gener.

Els populars consideren que amb la reforma del reglament del Senat permetrà que la Cambra Alta funcioni realment com un organisme de “segona lectura” i “millora” de les lleis. Des del PP també han criticat durant els darrers dies “l’abús” per part del govern espanyols dels tràmits de lectura única a la passada legislatura, així com del tràmit d’urgència.

Al debat sobre la reforma del reglament el PSOE, el senador Francisco Manuel Fajardo ha argumentat que la reforma suposa un “frau de llei” sense “justificació”. “És una pena per aquest Senat”, ha assegurat abans de demanar a la bancada popular que “abandoni la ràbia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries