Política

guerra a europa

Rússia prepara una nova ofensiva en l’est d’Ucraïna

La nova campanya coincideix amb l’arribada de les gelades que pot beneficiar el desplaçament dels vehicles pesants

Rússia ha concentrat tropes d’assalt en l’est d’Ucraïna, on prepara, segons Kíiv, una nova ofensiva en moments en què les temperatures nocturnes han caigut fins als 10 graus sota zero, la qual cosa facilita les operacions de les unitats mecanitzades.

“La situació operativa en l’est continua sent difícil. L’enemic continua les seves accions ofensives en les adreces de Kúpiansk, Liman i Bakhmut”, ha escrit en el seu canal de Telegram el comandant en cap de l’Exèrcit de Terra d’Ucraïna, Oleksandr Sirski.

Sirski ha afegit que les tropes russes preparen una ofensiva en direcció a la localitat de Siversk, a la regió oriental de Donetsk, i estan formant grups d’assalt amb aquest propòsit.

La influència de l’hivern

Segons els experts del ’think tank’ estatunidenc Institut d’Estudi de la Guerra (ISW), les baixes temperatures possiblement reduiran les accions en el front, però també poden crear condicions propícies per a l’avanç de vehicles pesants a causa de l’enduriment del sòl, que durarà diverses setmanes.

En el seu últim informe, l’ISW destaca que la quantitat d’efectius que Rússia manté en els territoris que controla a Ucraïna –prop de mig milió, segons la intel·ligència militar ucraïnesa– li permet rotar personal i mantenir el ritme de les seves ofensives locals en els fronts orientals.

En la passada jornada la tropes russes van dirigir el gruix dels seus atacs contra les línies defensives ucraïneses a la regió de Donetsk, on van ser rebutjats més de 40, segons ha informat avui l’Estat Major General d’Ucraïna.

La zona més calenta va ser un dia més el sector d’Avdiivka, prop de la capital ocupada de la regió de Donetsk, on les tropes ucraïneses van desbaratar un total de 27 atacs russos, segons Kíiv. Ucraïna també diu haver repel·lit 13 atacs en l’eix de Màrinka, a la regió de Donetsk.

Kíiv va cedir la iniciativa en la guerra aquesta tardor, després que la seva contraofensiva terrestre d’aquest estiu no aconseguís els avanços esperats, i ara resisteix l’embranzida de Rússia al llarg de gairebé tota la línia del front.

L’ajuda occidental, vital per a Kíiv

La superioritat russa, tant en l’aire com en forces terrestres, ha convertit l’ajuda militar occidental en un assumpte d’importància existencial per a Ucraïna, com ho reconeixen les seves autoritats.

El bloqueig del Partit Republicà al Senat dels Estats Units a un paquet d’ajuda a Kíiv de 61.000 milions de dòlars, l’aprovació dels quals condiciona al fet que la Casa Blanca adopti mesures per a frenar l’entrada de migrants al país, genera incertesa sobre la capacitat d’Ucraïna per a afrontar la campanya hivernal.

“L’ajuda que estàvem proporcionant fins ara s’ha detingut per complet”, va afirmar ahir dijous en roda de premsa John Kirby, un dels portaveus de la Casa Blanca, que va destacar que això ocorre en moments en què els atacs russos “només estan augmentant”.

Per la seva banda, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha afirmat avui que cada vegada més representants de la classe política dels EUA es pregunten en què es gasta els diners dels contribuents estatunidencs i si “les sumes astronòmiques que es van assignar l’any passat al règim de Kíiv es van emprar eficaçment”, en comentar la situació al Senat.

Però no tot són males notícies per a Ucraïna: el primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha visitat avui per sorpresa Kíiv per a reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i anunciar un nou paquet d’ajuda militar per 2.500 milions de lliures (2.900 milions d’euros). El nou paquet d’ajuda britànic serà proporcionat al llarg de l’any i és el major compromís econòmic del Regne Unit amb Ucraïna des que va començar la invasió de Rússia a aquest país, el febrer de 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia