Política

Zapatero diu que les negociacions de finançament ja es troben gairebé en la "fase final"

Finançament

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha mostrat aquest dilluns "raonablement esperançat" que el seu executiu i les comunitats autònomes seran capaços d'assolir un acord de finançament que "segurament" arribarà "en les pròximes setmanes". Segons Zapatero, les parts "intensificaran" aquesta setmana unes negociacions que es troben en la "fase gairebé final". L'objectiu és convocar tan aviat com sigui possible el Consell de Política Fiscal i Financera per poder aprovar l'acord.

Zapatero, que ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a la Cadena Ser, no ha fet referència a la xifra dels 7.000 milions addicionals per al sistema que segons alguns mitjans de comunicació l'executiu espanyol estaria disposar a posar sobre la taula.

La quantitat està lluny dels 12.000 que reclama la Generalitat. Solbes va evitar aquesta mateixa qüestió divendres tot utilitzant la ironia i apuntant que el número final estarà "més a prop dels 7.000 milions que dels 0".

En canvi, el president espanyol ha dedicat temps a destacar les virtuts del nou sistema de finançament, que segons ha destacat garantirà la prestació dels serveis bàsics "en igualtat de condicions" a tots els ciutadans de l'Estat. El sistema, ha assegurat, recull l'increment de la població però manté una atenció especial i un "esforç" vers les comunitats amb menys renda per càpita perquè "continuïn el seu creixement".

Zapatero ha recordat un cop més que millorar el finançament suposa millorar els recursos per a l'educació i la sanitat perquè les comunitats autònomes gasten en aquests serveis el 70% dels seus pressupostos.

El president espanyol ha destacat l'augment de la població que s'ha registrat en algunes comunitats autònomes des del 1999, en què es va fixar el barem del sistema actual, un fet que suposa que en l'actualitat alguns governs com el català han d'afrontar despeses addicionals sense rebre prou recursos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.