Economia

Montilla creu que el model Solbes encaixa amb l'Estatut però avisa que es pot desplegar malament

Finançament

El primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat aquest dijous que la proposta del ministre d'Economia, Pedro Solbes, "encaixa amb l'Estatut", però ha matisat que segons com es desplegui el model del govern espanyol complirà o no el text estatutari. "Per això estem negociant i volem concretar sobre les bases de les observacions i esmenes que hem aprovat i hem fet arribar al govern espanyol", ha declarat Montilla.

Montilla ha fet aquestes declaracions a les jornades de treball dels diputats del grup del PSC al Parlament al Palauet de Can Boixeres, a l'Hospitalet de Llobregat. El líder dels socialistes catalans ha reclamat que "s'ha de parlar de xifres i encara no s'ha fet". "Aquesta és una de les mancances que hem posat de relleu en el document del govern que hem fet arribar a l'executiu espanyol", ha explicat.

El dirigent del PSC ha declarat que encara no hi ha acord en matèria de finançament, tot i que, ha admès, s'han produït avenços importants. "Ara podem dir que tothom accepta que estem negociant el sistema de finançament", ha destacat. De fet, ha fet referència a la "polèmica" sobre quan es va qüestionar que el govern volgués negociar el finançament en temps de crisi econòmica. "El govern no va acceptar mai aquesta excusa i la fermesa ha permès que ara s'estigui negociant de forma seriosa", ha remarcat.

Montilla ha destacat que alguns desitjaven que no es pogués plantejar ni la negociació. "El més important és que s'està negociant sobre la base del model que recull l'Estatut i no s'està discutint la millora del finançament, sinó la base d'un nou model", ha ressaltat.

El líder dels socialistes catalans ha apuntat algunes de les demandes que han estat reconegudes, com ara que "Catalunya necessita més autonomia fiscal i financera" i ha apuntat que els impostos cedits a la Generalitat pujaran el que preveu l'Estatut. Acte seguit, ha remarcat que l'Estat ha de portar més diners a Catalunya. "El govern espanyol ha reconegut que els diners que van al conjunt de les comunitats són insuficients i que s'ha d'augmentar l'aportació", ha manifestat.

Així mateix, ha assenyalat que "la solidaritat no ha de limitar la capacitat de continuar fent polítiques que facin de Catalunya un país més competitiu i dinàmic". Això es farà, ha explicat, a través del mecanisme d'anivellament parcial "que està reconegut en el document del ministeri d'Economia i Hisenda". Tot i això, ha declarat que caldrà precisar l'anivellament parcial. "Catalunya demana allò que li pertoca, i no privilegis", ha indicat. Montilla també ha destacat que es tingui en compte la població en el moment de calcular l'aportació de l'Estat espanyol.

El primer secretari del PSC ha declarat que es continua negociant com ho va fer el conseller d'Economia, Antoni Castells, amb representants del ministeri d'Economia aquest dimecres. "Estem contribuint a construir un model de finançament amb els fonaments del model proposat des de Catalunya i que no perjudica la resta de comunitats, sinó que fa justícia", ha assegurat.

"L'error històric de CiU"
Montilla ha assegurat que CiU va cometre un "error històric" amb el seu pacte amb el PP en finançament de l'any 2001. "El govern català es mantindrà ferm en la negociació fins que no tingui la garantia que aquesta situació canviarà en el futur", ha destacat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.