Política

Els crítics d'ERC activen la recollida de firmes pel referèndum del finançament

Serà el màxim òrgan de direcció entre congressos el que decideixi quina és la fórmula amb què Esquerra consultarà el futur acord de finançament a la militància. Després que la direcció obrís la porta divendres a fer una consulta -sense concretar-ne els mecanismes-, la cúpula republicana va explicar ahir durant el consell nacional que "es comptarà amb l'opinió de la militància" i que la manera com fer-ho es debatrà en un consell nacional, òrgan que controla el sector del president del partit, Joan Puigcercós.

La intenció del sector crític que encapçala el diputat Uriel Bertran, Esquerra Independentista, de convocar un referèndum intern vinculant perquè les bases decideixin si avalen el futur acord o no, va forçar ahir la direcció a pronunciar-s'hi. Si bé no es tanca la porta a cap escenari -tot dependrà de com acabi el pols amb l'Estat pel finançament-, els dirigents en recelen. A més, no volen que els crítics capitalitzin l'opció del referèndum. Ho va deixar clar el vicesecretari de coordinació interna, Eduard López, que va respondre la pregunta a l'executiva formulada pel conseller nacional Francesc Sànchez Loro: "En cap cas hem de facilitar que ningú en faci bandera [del referèndum] per intentar obrir un nou debat intern que ja hem tingut sobrades ocasions de plantejar". López va remarcar que el govern negocia "com mai ho ha fet cap altre govern" i que no es pot plantejar una consulta si encara no hi ha acord. Va demanar "confiança".

L'ànima de Junqueras
Insatisfets amb la resposta, els crítics van recordar que hi ha una esmena aprovada al congrés que insta a sotmetre a referèndum intern les qüestions clau de país, i van anunciar que inicien el procés de recollida de firmes per forçar el referèndum. Segons els estatuts, els cal el suport del 10% de la militància, és a dir, unes mil signatures.

Aliè al debat intern, Oriol Junqueras va ser ratificat per l'assemblea com a candidat a les eleccions europees per una àmplia majoria (148 vots a favor i sis en blanc). En el discurs davant dels consellers nacionals, va dirigir un avís clar a CiU: que no competeixi amb el partit que ell encapçala en el terreny sobiranista. "Si algú ens busca les pessigolles, molt probablement toparà amb la nostra ànima".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Biden anuncia davant Zelenski un nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna

barcelona
regne unit

Sunak demana disculpes per haver marxat abans d’hora de la cerimònia del Dia D

barcelona
guerra a europa

Suïssa descarta un acord durant la conferència sobre Ucraïna, sense Rússia

barcelona
ELECCIONS EUROPEES

El torn d’Irlanda i la República Txeca

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu parlarà davant el Congrés dels EUA el pròxim 24 de juliol

barcelona
Montse Capdevila
Alcaldessa d’Argentona (TXA)

“La gent ha de saber per què gasta més aigua del permès”

Argentona
Eleccions Europees

L’extrema dreta es dispara en els Països Baixos, segons els sondejos

Barcelona
Estat Espanyol

El jutge defensa que pot citar Begoña Gómez enmig del període electoral

Barcelona
la crònica

Una fundació que encén els ànims