Política

El Govern veu “contradictori” que la Junta Electoral ampliï el vot per correu dins l'Estat i no a l'estranger

La consellera de Governació es mostra convençuda de la voluntat expressa de la JEC de no “facilitar” el vot dels residents a l'exterior

El Govern està “molt sorprès” amb la Junta Electoral Central (JEC), que aquest dijous va decidir no ampliar el termini per votar dels catalans residents a l'estranger i, en canvi, sí que ho va fer per als catalans que estan temporalment a la resta de l'Estat o pels que hi viuen regularment. “És del tot contradictori”, ha opinat en declaracions a l'ACN la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que s'ha mostrat convençuda de la voluntat de la JEC de no “facilitar” el vot dels residents a l'estranger. Segons dades a 16 de setembre -un dia abans de la data límit-, 7.000 persones més que el 2012 han sol·licitat el vot per correu i també ho han fet 4.000 residents a l'estranger més.

“Estem molt sorpresos amb la resposta negativa. És la segona vegada que ens diuen que no ampliar el termini de votació per la gent que viu a l'estranger”, ha lamentat la consellera. “Contràriament, amb els mateixos arguments, es diu que sí a la gent que vol votar des de fora del seu emplaçament habitual, però dins de l'Estat”, ha recordat. Una decisió que l'executiu veu “del tot contradictòria”. “Ens està bé que es faciliti el vot de qualsevol persona, però qualsevol és qualsevol”, ha remarcat.

Segons Borràs, un dels arguments de la JEC és que la Generalitat ha tingut temps suficient per enviar les paperetes. “És cert, però també és cert que s'han enviat més tard del que haguéssim volgut”, ha indicat. La consellera ha explicat que les impugnacions que van fer algunes candidatures van impedir que les butlletes es fessin arribar el dia 3 de setembre i que s'han acabat enviant gairebé al límit del termini.

“L'objectiu sembla clar: no facilitar les coses al ciutadà que viu a fora i vol votar. Ho lamentem moltíssim”, ha insistit la consellera de Governació, que ha destacat l'increment del nombre de persones que volen votar a distància respecte a les que ho van demanar el 2012.

Finalment, els residents a l'estranger podran votar fins el 22 de setembre (el 23 per als temporalment absents), mentre que els residents a d'altres punts de l'Estat ho podran fer fins el dia 24 de setembre (el 25 per als municipis on el 24 sigui festiu).

A 16 de setembre, un dia abans de la data límit, havien sol·licitat el vot per correu 70.732 persones, gairebé 7.000 més (+12%) de les que ho van fer en les passades eleccions al Parlament (63.142). Barcelona és la demarcació que més creix, amb un increment del 17,8% (de 41.057 a 48.379). A Tarragona el número ha pujat en un 2,4% fins les 7.439 persones; un 1,9% a Lleida fins les 6.755; i, en canvi, s'ha reduït un 0,5% a Girona fins les 8.150 persones.

Pel que fa al vot dels catalans residents a l'estranger, l'increment total és del 21,4% fins a arribar a les 21.394 peticions -amb un dia per comptabilitzar. 16.124 corresponen a la demarcació de Barcelona, que és la que més creix, un 22,7% respecte el 2012. Girona, amb 1.953 sol·licituds és la segona que més creix (21,4%) i, per darrera, se situen Tarragona (+19,3%) amb 1.691 i Lleida (+12,4%) amb 1.626.

Compensació als partits no independentistes per la Via Lliure

Borràs també ha lamentat una nova decisió de la JEC, la d'obligar a TV3 a compensar els partits no independentistes per la retransmissió en directe de la Via Lliure. La consellera de Governació ha negat, en primer lloc, que la manifestació de la Meridiana fos un acte electoral i, en segon lloc, ha criticat la “negativa” de la Junta Electoral a acceptar les compensacions que plantejava la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació. “Són ells que acaben decidint com s'han de fer les coses a la CCMA. Sempre troben pegues a tot el que proposa el Govern”, ha lamentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona