Política

Moció de censura d'ERC i el PSC de Caldes a l'alcalde, de CiU

L'acusen “d'opacitat, manipulació, prepotència, poca honestedat, manca de transparència i gestió deficient” del govern

Joaquim Arnó nega les acusacions, critica les formes i preveu el retorn de la crispació política al poble

El fràgil equilibri entre govern i oposició a Caldes d'Estrac es va trencar ahir definitivament quan les formacions d'ERC i el PSC van presentar formalment la moció de censura contra l'alcalde, Joaquim Arnó (CiU), que s'ha de fer efectiva, si res ho canvia, en un ple extraordinari el pròxim 23 de gener. En un comunicat, les dues formacions vinculen la seva decisió a una actitud “prepotent” i pròpia d'un govern de majoria absoluta d'un govern que té menys de la meitat de regidors –cinc dels onze electes–. En concret, enumeren com a raons “opacitat, manipulació, prepotència, poca honestedat, manca de transparència i gestió deficient”. Els dos grups mantenen que des del govern s'ha perdut el respecte a l'oposició, malgrat que aquesta suma la majoria del consistori, i afegeixen a la llista de greuges “la delicada situació econòmica en què es troba el municipi”.

La cap de l'oposició i futura alcaldessa si prospera la moció, la republicana Rosa Pou, explica que la seva formació –que va entrar per primer cop al consistori caldenc el juny passat, amb quatre regidors– va donar un vot de confiança a Joaquim Arnó. “Vam respectar la llista més votada, malgrat que només ens separaven una setantena de vots, amb l'objectiu de facilitar la governabilitat de poble, però en aquest temps hem vist que l'equip de govern només actuava en benefici dels seus interessos”, apunta Pou, que insisteix que l'actitud de CiU “ha crispat diferents col·lectius del poble i des d'ERC no es podia ignorar la situació”. Rosa Pou admet que el seu serà el nom que encapçali el futur govern de coalició amb el PSC, que té dos regidors. “Amb els socialistes treballem en sintonia, ens coneixem de fa temps i creiem possible una entesa duradora”, comenta. El PSC ja li va oferir els seus vots per fer-la alcaldessa el juny passat. Una opció que els republicans van rebutjar llavors i que va provocar certa crispació en el mateix ple d'investidura quan un dels regidors d'ERC va haver de votar abstenció per evitar que els vots del seu grup més el del PSC els acabessin donant una alcaldia que no volien. En tot cas, la relació entre les dues formacions sembla que s'ha reconduït en aquest període.

L'alcalde respon

Joaquim Arnó es va mostrar ahir “sorprès i decebut” amb les formes utilitzades per l'oposició a l'hora de presentar la moció de censura. Arnó considera que els motius exposats “són de manual i no justificats en cap cas”: “Des del govern hem fet el possible per atendre totes les demandes.” L'alcalde insisteix que se li ha negat la possibilitat “d'asseure's i parlar” i rebutja tant la falta de transparència com, en especial, la gestió deficient del seu govern. “Hem ofert reiteradament un pacte de govern a ERC i el que em sap més greu és que una actuació com aquesta pot haver acabat amb els esforços per eliminar la crispació política al poble que havíem aconseguit en els darrers anys”, diu. L'alcalde, però, va més enllà i apunta com una de les raons “reals” per fer-lo fora del consistori l'extinció, el pròxim mes d'abril, del contracte que l'Ajuntament té amb l'Hotel Balneari Colon per l'aigua termal. Arnó també apunta l'exalcalde i fins ara diputat Joan Rangel com a principal avalador de la moció de censura.

Aquesta última afirmació és rebatuda taxativament pel portaveu socialista, Joan Andreu Baró. “La decisió l'ha pres l'executiva local, està molt meditada i en Joan Rangel se'n va assabentar diumenge passat”, assegura. Baró recrimina a Arnó que “constament falta a la veritat i menysté l'oposició”. “El fet que dos partits tan diferents s'hagin posat d'acord evidencia fins a quin punt és necessari un canvi de govern a Caldes”, constata.

LES FRASES

L'actitud de CiU ha crispat diferents col·lectius del poble, i des d'ERC no podíem ignorar la situació
Rosa Pou
portaveu d'ERc a l'ajuntament de caldes d'estrac
Els motius de la moció són de manual i sempre hem intentat atendre les demandes de l'oposició
Joaquim Arnó (CiU)
alcalde de caldes d'estrac
La decisió l'ha pres l'executiva local, està molt meditada i en Joan Rangel ho va saber diumenge
Joan Andreu Baró
portaveu del psc a l'Ajuntament de caldes d'estrac


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral: “Triem entre qui aposta per retallades i els que apostem per invertir”

OLOT

Vergés crida a votar “l’única llista independentista que pot guanyar les eleccions”

GIRONA
estats units

El jutge no accepta anul·lar el judici a Trump pel testimoniatge de l’actriu porno

barcelona
Guerra a Gaza

Reprenen al Caire les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona

La CUP incorpora deu propostes d’entitats sobre mobilitat a la regió de Girona

GIRONA
Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona
guerra a Gaza

La presa del pas de Rafah talla l’entrada d’ajuda a la Franja

Barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA