Política

Comença el compte enrere per evitar noves eleccions a l'Estat

El Congrés torna a rebutjar la investidura de Pedro Sánchez

El líder socialista retreu al PP la seva “irresponsabilitat”

Mariano Rajoy reitera el no del PP a l'elecció del secretari general del PSOE

Podem estén la mà al PSOE per continuar negociant a partir de demà

DL ofereix suport a un govern d'Espanya a canvi d'un referèndum d'independència a Catalunya

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha fracassat en el seu segon intent per ser elegit president del govern espanyol. En el debat d'investidura d'aquest divendres no hi ha hagut sorpreses i el socialista no ha aconseguit cap nou suport, llevat del vot favorable de l' única diputada de CC , que dimecres es va abstenir. A partir d'aquest moment, els partits polítics tenen dos mesos per arribar a un acord o anar a eleccions. En cas contrari, el 3 de maig es convocaran automàticament els nous comicis.

El candidat a la investidura només necessitava avui una majoria simple per sortir elegit, però s'ha quedat lluny d'aquest resultat. Ha rebut més vots en contra (219) que a favor (131). Han dit que sí els diputats del PSOE (90), C's (40) i CC (1). En contra, la resta de grups. No hi ha hagut cap abstenció.

Sánchez denuncia el “bloqueig irresponsable” del PP

Sánchez, ha tornat aquest divendres a la tarda a la tribuna del Congrés dels Diputats per afrontar el seu segon debat d'investidura. Ha començat la seva intervenció cap a dos quarts de sis defensant la seva aposta per sotmetre's al debat malgrat no tenir els vots suficients. Segons ell, amb aquesta maniobra ha tret Espanya del “bloqueig irresponsable a que l'havia sotmès Rajoy” i ha posat en marxa “el rellotge de la democràcia”. Ha defensat que la seva aposta per un govern “progressista i reformista” basat en l'acord entre PSOE i C's és l'única alternativa a l'“Espanya de la injustícia”. En aquest sentit, ha fet una crida a les forces “del canvi” a fer possible amb el seu vot un “govern del bé comú” que haurà de reunir necessàriament “sensibilitats diferents” i que ha de permetre fer fora Rajoy i deixar enrere “polítiques frontistes”.

Rajoy: “No ha estat capaç de presentar una alternativa”

Després dels deu minuts d'intervenció de Sánchez, ha estat el torn del president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que s'ha afanyat a deixar clar el rebuig de la seva formació a donar suport al socialista. El popular ha argumentat que l'acord entre PSOE i C's és una “autèntica contrareforma” que pretén “la demolició de l'obra que ha portat a terme el PP”. Ha carregat contra el dirigent socialista perquè, segons ell, amb aquests intents frustrats de ser president, ha “fet perdre el temps a tots i posa les institucions al servei de la seva supervivència”. “I això també és corrupció, senyor Sánchez”, ha advertit. “Ha tingut la seva oportunitat i l'ha desaprofitat. No ha estat capaç de presentar una alternativa”, ha conclòs.

Iglesias: “Flueix l'amor a la política”

Pablo Iglesias ha començat el seu discurs fent broma sobre la imatge del petó que es va donar dimecres amb el diputat d'En Comú Podem, Xavier Domènech. El líder de Podem ha explicat que va veure unes imatges a la televisió en què semblava que la diputada del PP Andrea Levy se sentia atreta per un diputat de Podem i els ha ofert el seu despatx perquè es coneguin millor. “Flueix l'amor i la passió en la política espanyola, Pedro, només faltem tu i jo”, ha ironitzat.

Bromes a part, ha confirmat a Sánchez el no de Podem a investir-lo en la votació d'aquest divendres, però l'ha convidat a seguir negociant a partir de demà. En aquest sentit, l'ha reptat a pactar amb ells i a “ser president d'un govern de coalició amb un programa socialista de debò” i que no miri “a l'esquerra en allò social i a la dreta en qüestions econòmiques”. “Atreveixi's, senyor Sánchez. Posi's d'acord amb nosaltres, IU, Compromís. Dialogui amb el PNB. Les forces polítiques catalanes no són monstres, encara que no estiguem d'acord, no volen que el PP segueixi governant. Accepti un govern de coalició a la valenciana”, ha dit. Iglesias ha tancat el seu torn desitjant que “tant de bo després d'aquesta nit l'acord a què arribem sigui l'acord del petó”. “A vegades, les discussions més agres precedeixen als moments més dolços”, ha reblat.

Rivera: “Deixin de destruir o comencin a construir”

El líder de C's, Albert Rivera, ha lamentat que aquesta tarda votaran junts aquells qui volen que es trenqui espanya, en al·lusió a Podem i les formacions independentistes, i els qui volen que es podreixi, en referència al PP. Ha acusat Rajoy de “conformisme” i ha assegurat que “és temps de gent que vol canvi i acció”. Rivera ha retret al líder popular que no s'hagi llegit l'acord entre C's i PSOE i les 200 reformes que proposen “perquè li fa mandra”. En aquest sentit, ha carregat tant contra Podem i el PP per no permetre que el pacte entre el seu partit i el PSOE tingui els suports necessaris: “No els demano que se sumin a les 200 reformes, els demano que deixin de destruir i comencin a construir”.

Rufián avisa Sánchez que Rivera és el Trump català

El portaveu adjunt d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha reclamat a la cambra baixa espanyola que sigui “demòcrata” i accepti la victòria de l'independentisme a Catalunya. “Els vam guanyar davant d'una urna”, ha recordat en referència al “plebiscit” del passat 27 de setembre. El republicà ha demanat que deixin d'anomenar “crisi de convivència a una derrota”i ha avisat Sánchez, que la crisi de convivència la tindrà ell al PSOE “a partir de demà”. I li llançat un altre advertiment sobre el soci escollit per formar govern: “A C's els coneixem perfectament a Catalunya. Creure que Albert Rivera és Winston Churchill i no Donald Trump es cura a Catalunya”, ha afirmat.

Suport si hi ha referèndum

El portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, ha insistit que el seu grup donarà suport a un govern de canvi si es convoca un referèndum d'independència a Catalunya. Però, al seu parer, el pacte entre PSOE i C's no aporta res, ni proposa “canvi” ni “assumeix riscos”. Per aquest motiu, ha refermat que no votarà a favor de Sánchez. Homs ha tancat la seva intervenció amb una reflexió: “Estic convençut que si no hi hagués la qüestió catalana damunt la taula, avui hi hauria acord”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ