Política

El PSC refusa la via d'ICV de fer un referèndum

La nova direcció ecosocialista demana a Iceta que torni al dret a decidir

La nova direcció d'ICV es va reunir per primera vegada amb els dirigents del PSC per posar-los sobre la taula les seves prioritats. I entre aquestes, els coordinadors ecosocialistes Marta Ribas i David Cid hi tenen l'impuls d'un “acord nacional pel referèndum”, tal com van explicar a Miquel Iceta, Assumpta Escarp i Eva Granados, amb qui van mantenir una trobada de pràcticament una hora i quinze minuts. Tot i així, en el seu intent de fer tornar els socialistes catalans al dret a decidir, Ribas i Cid no se'n van sortir.

Els dos partits d'esquerres van compartir una mateixa “diagnosi” a l'hora d'avaluar el govern de Puigdemont, a qui veuen “esgotat” i amb un “full de ruta unilateral” que jutgen d'inviable. En canvi, van constatar la distància pel que fa a la via de solució del “conflicte català”. “Els hem convidat a sumar-se a l'acord pel referèndum a Catalunya, perquè considerem que aquesta és l'única solució possible”, va argumentar Marta Ribas, que va recordar que la intenció d'ICV és sumar suports, també a la resta de l'Estat i a la Unió Europea, perquè se celebri una consulta pactada sobre el futur polític de Catalunya.

La resposta del PSC, en aquest sentit, va ser clara: “No contemplen que la solució sigui un referèndum acordat”, va afirmar Ribas, per bé que sí que va voler puntualitzar que compartien altres “elements de matisos” sobre la qüestió nacional.

De l'assemblea que ICV va fer el 10 d'abril passat, en va sortir el mandat d'impulsar “un nou moviment polític i cívic” inspirant-se en el consens que havia tingut el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. ICV en proposa una reformulació amb l'objectiu de “dibuixar un nou full de ruta unitari per exigir amb força” un referèndum pactat. Els ecosocialistes consideren que els resultats de les eleccions estatals del 20-D, en què En Comú Podem, amb la seva proposta de referèndum, va ser la força més votada a Catalunya i Podem es va mantenir ferm en la defensa del dret a decidir, obren un nou context, inèdit fins ara. En les properes setmanes, ICV es reunirà amb altres partits catalans i a finals de maig tenen previst fer-ho amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per explicar-li la seva proposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

L’exèrcit israelià reprèn l’ofensiva al nord de l’enclavament palestí

Barcelona
Guerra a Gaza

Biden afirma que hi hauria “un alto el foc demà” si Hamàs allibera els ostatges

Barcelona

Puja la participació respecte el 2021 i se situa al 26, 9% a la una de la tarda

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona
Pròxim Orient

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona