Política

Formació d'un nou govern a Espanya

Rajoy i Sánchez acosten les terceres eleccions

gir

El líder del PP se centra en doblegar Ciutadans fins al sí i alerta el PSOE que el bloqueig porta a la “bogeria” de tornar a les urnes

No anirà a una investidura a perdre

El líder socialista no es descarta i anima l'impossible pacte PP-C's-PDC

La reunió es va celebrar ahir, un 2 d'agost després de la celebració dues eleccions generals, però tot i ser la quarta cita entre el popular Mariano Rajoy i el socialista Pedro Sánchez els dos líders en van sortir esgrimint les posicions que defensaven ja l'endemà del 20 de desembre i van acostar Espanya una mica més a la possibilitat d'unes terceres eleccions. Mentre Rajoy aireja que no es presentarà a una investidura per perdre-la i amenaça de congelar la interinitat espanyola sine die, Sánchez no es mou del no, l'anima a buscar un pacte amb “les dretes” i ja avisa que no li concediria l'abstenció ni en el supòsit que el PP arribés a un pacte amb Ciutadans que amb 169 escons el deixaria a només set de la majoria absoluta. “Si Sánchez es manté en el no, tornarem a repetir les eleccions”, constatava el president en funcions desterrant ja l'ús del condicional.

En una reunió de 55 minuts al Congrés en la qual tots dos van cuidar les formes per tal d'aparèixer somrients a l'hora d'encaixar-se la mà, una imatge que contrasta amb l'abrupta salutació que es van dedicar el 12 de febrer, Rajoy i Sánchez van poder certificar que l'abisme que els separa des del 20-D i el 26-J continua intacte i que no serà possible evitar unes terceres eleccions si depèn del seu acostament. El president espanyol, que trenta-cinc dies després de les eleccions encara no ha sumat ni un escó més dels 137 que té el PP, va oferir d'entrada al líder del PSOE una gran coalició i, com a segona opció, una entesa de mínims amb una abstenció que permeti arrencar un govern en aquest mes d'agost.

Un cop denegada la gran coalició, en l'afany d'estovar Sánchez, Rajoy li va oferir negociar sobre 125 punts del vell pacte de govern PSOE-Ciutadans que poden coincidir amb el programa del PP o bé negociar directament sobre els vuit grans acords que el comitè federal del PSOE va aprovar el desembre del 2015 pel canvi a Espanya. L'última oferta va ser obrir quatre grups de treball, però Sánchez va contestar a tot amb el mateix monosíl·lab: no. El líder del PP no va moure l'interlocutor del no ni evocant “els desafiaments independentistes” des del Parlament. “El no del PSOE suposa que el PSOE manté el bloqueig i que tornarem a eleccions”, es va limitar a dir el president en funcions.

Sánchez, al seu torn, va seguir fidel a la tàctica de defugir la pressió sobre el PSOE animant un pacte que sap que és impossible entre PP, Ciutadans i el Partit Demòcrata (PDC). “Que Rajoy pacti amb les dretes i que les dretes es posin d'acord, amb l'esquerra que no hi compti”, va assenyalar el secretari general del PSOE. La seva definició de què és la dreta és nova des del 26-J, perquè quan va firmar el pacte amb Albert Rivera al mes de febrer, Sánchez sempre etiquetava Ciutadans com a “força del canvi”. “Sempre he dit que C's era un partit de centre-dreta, crec que no descobreixo la pólvora”, rebatia ahir, visiblement molest.

Per si Rajoy fracassa

Com ja va succeir en les comptades tres ocasions en què ha comparegut, Sánchez no es va voler descartar com a candidat a La Moncloa en el cas que Rajoy fracassi. L'entorn de Rajoy, de fet, sospita que Sánchez ho fia tot a conduir el líder del PP a una investidura fallida a finals d'agost perquè la imatge de vencedor de les eleccions es cremi i així poder emergir després com a possible solució de consolació. El màxim que va dir el líder del PSOE és que qualsevol canvi en el no a Rajoy passaria pel comitè federal i seria una decisió “col·legiada”.

En el present atzucac, el president espanyol no està disposat a regalar als adversaris la seva derrota en una investidura fallida i no es planteja acudir a un ple si no té segura l'elecció i ni tan sols dóna una data límit, tot i que l'article 99.2 de la Constitució l'obliga en to imperatiu a anar al Congrés en tot cas ara que és el candidat proposat pel rei Felip VI. “Jo li he preguntat dues vegades si es presentarà i Rajoy no m'ha contestat, és com és”, va relatar Sánchez.

Després de topar amb el monolític no de Sánchez, Rajoy es concentrarà avui a doblegar Albert Rivera fins al sí perquè, aplegant 169 diputats, al PSOE li resulti més difícil seguir enrocat en l'abstenció. “En aquesta operació, en la de l'estovament, estic”, ironitzava Rajoy la vigília de la seva trobada d'avui amb el líder de C's al Congrés. “Però es podrien estovar ja abans i perdríem menys temps”, va reblar per rubricar la ironia. A CDC, el portaveu Francesc Homs va desvelar que el PP li havia comunicat que deixar el nou PDC sense grup parlamentari era una de les condicions de C's per poder transitar des de l'abstenció al sí a Rajoy.

El no de Sánchez és el bloqueig i si el manté tornarem a repetir les eleccions
Mariano Rajoy
president espanyol en funcions
Rajoy no tindrà el vot del PSOE, ha de buscar un acord amb les dretes, o sigui amb Ciutadans i el PDC
Pedro Sánchez
secretari general del psoe

Pastor no aclareix si hi haurà ple

L'administració dels temps de Rajoy postulant-se com el candidat del rei Felip VI però amb llicència de no acudir a una investidura col·loca en una situació compromesa la presidenta del Congrés, Ana Pastor, sobre la que creix la pressió perquè posi una data límit. Pastor, però, no va voler aclarir ahir si convocarà el ple d'investidura i promet donar a Rajoy “un temps raonable”.

Després de reunir la mesa del Congrés, Pastor va revelar que ha parlat amb Rajoy del calendari però sense fixar cap data i no va traduir què entenen ells per “un temps raonable”. La presidenta del Congrés va calcar les paraules del seu predecessor, Patxi López, quan ordenava la investidura fallida de Sánchez i es va exigir “fer les coses bé per sobre de la rapidesa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries