Política

Sánchez afronta la segona votació, abocat al fracàs

El ple d'investidura començarà a les 18.30 i no es votarà fins a les 19.45h

A partir d'avui els grups parlamentaris tenen fins el 2 de maig com a màxim per aconseguir un acord que permeti a un candidat aconseguir l'aval del Congrés

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, afronta aquest divendres a la tarda la segona volta del seu debat d'investidura, una nova oportunitat per a ser investit president del govern espanyol però que, com en la primera, està abocat al fracàs.

Si és així, Sánchez es convertirà en el primer aspirant a la Moncloa que no aconsegueix la confiança del Congrés per conformar govern.

El debat comença a les 18.30 i la votació tindrà lloc poc abans de les 20.00, és a dir, 48 hores exactes després de la que va tenir lloc dimecres. En aquesta ocasió Sánchez (90 diputats) en tindria prou amb una majoria simple, és a dir, amb més vots afirmatius que negatius, per a ser investit, però té garantit el 'no' del PP (123), Podem (65) i la resta de forces a excepció de C's (40) i l'única diputada de CC, que dimarts es va abstenir. Totes les formacions centren ja la mirada en l'endemà de la votació com a escenari d'una nova etapa de negociacions. Si no hi ha investidura abans, el 3 de maig es convocaran automàticament unes noves eleccions.

El minut a minut

El primer en prendre la paraula serà Sánchez, que podrà parlar durant deu minuts, i ja no podrà establir cap cara a cara amb els seus interlocutors.

A continuació pujarà a la tribuna els representats dels grups de més nombrosos a menys, excepte el PSOE que serà l'últim.

Així arrencarà el PP i el seguiran Podem, ERC, DL i PNB. Després serà el torn del Grup Mixt: Compromís, IU-Unidad Popular, EH Bildu, UPN, Foro Asturias, CC i Nueva Canarias.

Després dels debats, es procedirà a la votació. Es crida els diputats un a un i hauran de dir el sentit del seu vot des de l'escó i en veu alta. La votació ha de tenir lloc a partir de les 19.45h per complir amb les 48 hores que marca la Constitució des de la primera votació (que va ser dimecres a aquesta hora).

El president del Congrés, Patxi López, és l'encarregat de notificar el resultat a Felip VI.

Si es compleixen els pronòstics i Sánchez torna a fracassar, la Constitució estableix que es podran tramitar successiva propostes d'aspirants a presidents fins que passin dos mesos des de la primera votació d'aquest dimecres.

Però si en els dos mesos següents -com molt tard el 2 de maig- cap candidat aconsegueix l'aval de la Cambra Baixa, el president del Congrés sotmetrà a la firma del rei el decret de la dissolució de les dues cambres, convocarà noves eleccions i ho comunicarà al president del Senat..

Segons aquests terminis, els nous comicis se celebrarien lloc el diumenge 26 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona