Medi ambient

sequera

Crida a preparar-se per a l’emergència

El govern crida operadors d’aigua i ajuntaments a preparar-se per a la possible entrada en emergència ja la primera quinzena de desembre si l’esperada pluja no ho evita. “Els terminis s’escurcen. Ho anirem veient cada dia”, afirmava ahir el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, que es va reunir junt amb els responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb els operadors del subministrament en alta, abans-d’ahir, i amb els representants municipals i operadors del subministrament domiciliari ahir. Els insta a construir nous pous, reaprofitar els que estan en desús i rebaixar la pressió de subministrament de la xarxa allà on sigui possible.

Ja es pot reduir pressió

Operadors com Aigües de Barcelona i Aigües de Manresa ja estan fent proves de reducció de la pressió del subministrament que podrien arribar a estalviar entre un 2 i un 5% del consum. Ara bé, Mascort explica que en determinats llocs no és possible reduir la pressió sense comprometre el subministrament. En zones on cal bombar l’aigua a força alçària no és possible reduir la pressió, com tampoc en barris amb concentració d’edificis alts perquè l’aigua no arribaria als pisos superiors. “Alguns operadors poden reduir la pressió ara”, concloïa Mascort, que recordava que la decisió de quan fer-ho no la pren la Generalitat.

No s’ha entrat en emergència encara però la situació és “molt crítica” perquè el nivell dels embassaments està per sota del 19%; el 45% de l’aigua que es consumeix ja no ve dels pantans sinó de les dessalinitzadores, les plantes de regeneració i les aigües freàtiques; i, en darrer terme, les previsions meteorològiques a mitjà termini han fallat i el setembre i l’octubre no han estat plujosos com apuntaven els models en què es basen l’Aemet i el Meteocat.

Junt amb els caps de l’ACA i Aigües Ter-Llobregat, el conseller es va reunir ahir amb les associacions municipalistes FMC i ACM, l’Associació de Micropobles, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i les diputacions de Barcelona, Tarragona i Girona –les afectades per la possible emergència imminent de les conques internes.

En declaracions als mitjans de comunicació, Mascort va agrair l’esforç ciutadà fet fins ara però va demanar “fer un pas més” en l’estalvi diari d’aigua. “Tenim aigua per a uns quants mesos, però com més estalviem, més allargarem els mesos.” Va recordar que estem en “la pitjor situació des que tenim dades, dels darrers 100 anys”, i que hi ha municipis del país que fa mesos que s’abasteixen amb camions cisterna.

Mascort va rebutjar parlar de sancions i va dir que els municipis que més consumien ja estan fent actuacions. Va recordar que el govern ha destinat més de 110 milions per donar suport a actuacions d’emergència per augmentar els recursos d’aigua.

El pla d’actuacions de la Generalitat, amb dues dessalinitzadores noves, plantes de regeneració i nous pous, farà que es pugui abastir l’àrea metropolitana de Barcelona “sense problema” en situació de sequera extrema d’aquí a quatre o cinc anys, segons el conseller. “Però és evident que encara no estem aquí”, concloïa.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/11-mediambient/2353060-el-govern-crida-a-preparar-se-per-l-emergencia-per-sequera.html

2353060



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva