Infraestructures i serveis

sequera

L’emergència es decretaria al gener amb reducció de cabals a Ter, Llobregat i Muga

Es preveu estalviar 4,52 hm³ mensuals disminuint el volum d’aigua que es deixa anar pel cabal ecològic

No es permetran noves activitats econòmiques o ampliacions que suposin més despesa d’aigua

Es tancaran les dutxes dels complexes esportius tot i permetre el reg en l’esport federat

El Govern preveu decretar al gener l’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat amb mesures afegides a les que contempla el Pla Especial de Sequera com, per exemple, reduir el volum d’aigua que es deixa anar dels embassaments del Ter, el Llobregat i la Muga per tal d’estalviar 4,52 hm³/mes respecte al desembassament que es fa avui per mantenir el cabal ecològic dels tres rius.

També es pretén restringir noves activitats o ampliacions de les actuals en els sectors del turisme, la indústria i la ramaderia intensiva. En darrer terme, l’executiu també adoptarà petites modificacions del Pla Especial de Sequera per tal de tancar les dutxes dels complexes esportius si bé es continuaria permetent el reg de camps d’esport federat així com el reg d’arbrat públic per evitar l’estrès hídric que es considera que ha estat una de les causes de la caiguda periòdica d’arbres a la ciutat de Barcelona.

L’entrada en emergència per la caiguda per sota del 16% de les reserves als pantans –avui estan al 17,56%– limitarà el consum d’aigua als 200 litres per habitant i dia, un topall que es podria reduir fins al 180 i els 160 en una segona i tercera fases de l’emergència. Es decretarà al gener “si no canvia res ja que les previsions no són bones” ha recordat el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, després de la reunió de la comissió interdepartamental per sequera i del consell executiu.

El Govern vol allargar al màxim les reserves existents als pantans davant la previsió de manca de pluges a curt termini per tal d’arribar a la primavera i a la tardor vinents i esperar que aquestes alleugereixin la greu situació. Per això, a més de les restriccions que ja es contemplen en l’escenari d’emergència, l’executiu prepara la tramitació de “mesures complementàries” que entrarien en vigor quan es decreti l’emergència, no abans del gener.

A les restriccions pròpies de l’emergència –200 litres/hab./d. ; prohibició del reg de gespa excepte en l’esport federat; prohibició d’omplir piscines privades i regar carrers amb aigua potable, etc.– l’executiu ha decidit anar més enllà per guanyar temps de reserves als embassaments. Si bé es permetrà el reg de gespa en esport federat i l’ompliment de piscines públiques i esportives, s’ordenarà el tancament de les dutxes dels centres esportius. A més, es permetrà el reg de l’arbrat públic per evitar l’estrès hídric que, en part, ha causat el trencament i caiguda d’arbres a Barcelona.

En indústria, turisme, agroindústria, ramaderia intensiva, serveis i comerç no es podran posar en marxa noves activitats o ampliar-ne d’existents que requereixin “un ús important d’aigua” per funcionar. Tampoc es permetran nous planejaments urbanístics mentre duri l’emergència. La darrera mesura extraordinària a les previstes al Pla Especial de Sequera és la reducció del cabal ecològic dels rius Ter, Llobregat i Muga –l’àrea d’abastament d’aquest darrer des del pantà de Darnius-Boadella ja està en emergència des de fa setmanes. Aquesta decisió haurà de rebre l’autorització de l’ACA i la Taula del Ter. Es tractaria de limitar el cabal del Llobregat a 250 litres per segon a Sant Joan Despí; del Ter a 600 l/s del Pasteral a la desembocadura; i de la Muga a 40 l/s des de Pont de Molins. Amb l’objectiu de no trencar l’equilibri ambiental d’aquests cursos fluvials, però, dos cops a la setmana s’augmentaria el cabal durant sis hores –500 l/s al Llobregat; 3.000 l/s al Ter; i 300 l/s a la Muga. “Aquesta proposta s’ha analitzat en profunditat des de la vessant tècnica”, asseguren des d’Acció Climàtica per tal que puguin ser “reversibles” els possibles efectes adversos que la restricció d’aigua tindrà sobre la biodiversitat fluvial.

Amb la reducció del cabal ecològic dels tres rius s’estalviaran globalment 4,52 hm³ al mes, una xifra que suposa reduir gairebé a la meitat la disminució mensual d’aigua embassada. S’ha calculat que l’alentiment del buidatge dels pantans endarreriria en 136 dies l’esgotament del sistema Ter-Llobregat permetent arribar a la primavera mentre que a Darnius-Boadella l’esgotament es posposaria 240 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva