Salut

Portugal supera el mig milió de casos de Covid-19 i es prepara per a un nou confinament

L’epidèmia ha deixat avui nous rècords de contagis (10.556) contagis i morts (156)

El govern aprovarà previsiblement el tancament

Portugal ha superat aquest dimecres el mig milió de casos de Covid-19, en una jornada en la qual s’han notificat 10.556 contagis i 156 morts pel, xifres rècord de tota la pandèmia.  El govern de la república anunciarà aquest dimecres noves mesures per contenir l’expansió de la pandèmia.

Segons l’últim balanç de la Direcció General de Salut (DGS), des de març s’han registrat 507.108 casos i 8.236 morts al país, que té uns 10 milions d’habitants.

Des que fa sis dies es va superar la marca del centenar de morts diaris, les xifres de morts a Portugal s’han mantingut per sobre d’aquesta barrera, fins al màxim de 156 d’aquest dimecres.

A més, després de diversos dies amb xifres una mica més baixes per l’efecte del cap de setmana, els contagis han tornat a superar els 10.000, com ja havia passat la setmana passada.
La tercera onada també continua augmentant la pressió sobre els hospitals, on el número d’ingressats no ha parat de créixer d’ençà de l’inici d’aquest any.

Aquest dimecres hi ha 4.240 pacients hospitalitzats amb Covid-19 (197 més que ahir), 596 d’ells en unitats de vigilància intensiva (tres menys).

Les autoritats no han apuntat si les elevades xifres de les últimes setmanes tenen alguna relació amb l’entrada a Portugal de la soca britànica, de la qual s’han identificat un total de 72 casos en tot el país, incloses les illes de Madeira i Açores.

Les previsions dels experts auguren que en les properes setmanes s’assoleixin pics de fins a 14.000 contagis diaris i les xifres de morts continuïn per damunt del centenar.

En qualsevol cas, la severitat de la tercera onada dut el govern a preparar un nou confinament general, similar al de primavera, que s’allargarà durant un mes.

Per  poder avançar amb aquest confinament, el Parlament portuguès ha donat llum verd aquest dimecres a una nova pròrroga de l’estat d’emergència, el nivell d’alerta més alt del país, fins al 30 de gener.

Les mesures concretes s’aprovaran aquest dimecres al Consell de Ministres, però s’espera un tancament de gran part del comerç i els serveis, i que la restauració serveixi només menjar per endur i lliuraments a domicili.

Es tracta d’un confinament molt semblant al que va estar en vigor al país durant la primera onada, la passada primavera, però amb la diferència que les escoles romandran obertes, almenys per als alumnes menors de 12 anys.

El govern encara estudia que fer amb els cursos superiors a aquesta edat.


El president, molest amb les autoritats sanitàries
La renovació de l’emergència ja ha estat decretada formalment pel president, Marcelo Rebelo de Sousa, que aquests dies ha donat un positiu en una PCR i dos negatius en idèntiques proves per Covid en poc més de 24 hores. Aquest matí s’ha conegut que un dels seus caps de seguretat ha donat positiu.

De Sousa no ha amagat el seu enuig amb les autoritats sanitàries del país  per la indefinició sobre el procediment a seguir en casos com el seu.

El president, que està immers en la campanya per a la reelecció als comicis del proper 24 de gener, ja reduït la seva agenda oficial però no ha  rebut cap comunicació escrita per part de les autoritats sobre com ha de procedir.

De Sousa es disposava a participar ahir a la nit en un debat televisiu amb els altres sis candidats quan va ser avisat de la conveniència de mantenir el distanciament, i va acabar per participar-hi de manera virtual.

El cap de l’Estat portuguès està “molt irritat” amb les autoritats perquè no li han traslladat “per escrit” la posició sobre “si jo podia anar al debat o no”.
“El president ha de ser tractat com qualsevol ciutadà. Si tinc un positiu i dos negatius, cal veure què ha passat”, ha dit a la televisió pública RTP.

No és la única crítica que han rebut les autoritats en les últimes setmanes en relació amb els protocols a seguir davant la pandèmia.

En mig de l’actual pic de contagis, les autoritats electorals van anunciar que permetrien la sortida d’usuaris de les residències geriàtriques per anar a votar. Poc després van rectificar i van anunciar que s’habilitaria el vot anticipat en aquests centres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva