Societat

La Fi de les curses de braus

Preocupació a l'Ebre per la prohibició dels correbous

CiU demana ara que la llei per ‘blindar' les festes amb bous a les Terres de l'Ebre s'aprove per decret

Les penyes taurines anuncien mobilitzacions a la tardor tan importants com les de l'aigua

La prohibició a Catalunya de les curses de braus s'ha seguit amb molta preocupació a les Terres de l'Ebre, on les festes amb bous estan força arrelades. Des del territori els seguidors i defensors d'aquesta tradició creuen que ara el pas següent serà prohibir els correbous, tot i que, segons ells, no tenen res a veure amb les curses de braus. “Sabem que després de l'1 ve el 2 i les protectores d'animals van per faena”, va assenyalar ahir el president de l'Agrupació de Penyes Taurines de les Terres de l'Ebre, Miquel Ferré. Aquesta entitat agrupa 37 penyes i 35 comissions taurines que representen entre 7.000 i 8.000 persones, unes xifres que demostren que l'afició pels bous és ben viva a les Terres de l'Ebre. Ferré va lamentar que molts dels que volen prohibir els bous de carrer opinen sense conèixer la festa, i va anunciar amb vista a la tardor “mobilitzacions” per reivindicar els correbous “més multitudinàries” que les que es van fer contra el pla hidrològic del PP.

Serà la revolució

En la mateixa línia es va manifestar el regidor de Festes de l'Ajuntament d'Amposta, Josep Garriga. “Si ens prohibeixen els bous hi pot haver una revolució”, va afirmar, i ho va aprofitar per criticar amb duresa el PP per haver portat la llei que ha de regular els correbous de l'Ebre al Consell de Garanties Estatutàries, cosa que va impedir que es debatés i aprovés en el ple de dimecres. “Ens ha deixat penjats i això la gent del territori ho ha de saber”, va cloure Garriga.

Sobre aquest tema, els dos diputats ebrencs de CiU, Francesc Sancho i Xavier Pallarès, van demanar ahir al govern que aprove per decret aquesta llei avalada per la comissió de Cultura del Parlament. “Jurídicament ho pot fer i, a més, en aquest cas està legitimada perquè ha estat aprovada en comissió parlamentària amb els vots del PSC, CiU i ERC”, va afirmar el diputat Francesc Sancho.

Qui no ho veu tan clar és la diputada socialista, Núria Ventura, que va qualificar la petició de CiU de “fugida endavant”. “Van ser ells els que van demanar que el reglament dels correbous es tramités com a llei”, va recordar Ventura, que va admetre que serà molt complicat que la llei dels correbous s'aprove aquesta legislatura. “Ara hi ha moltes pressions per totes bandes, dels taurins i dels antitaurins”, va afirmar Ventura, que també va recordar als diputats ebrencs de CiU que “ja ho sabien que si s'abolien les corrides els correbous tindrien problemes”. “Que cadascú assumisca les responsabilitats del que ha votat”, va assenyalar.

Per la seua banda, la diputada d'ERC Marta Cid no descarta encara que aquesta llei es puga acabar votant i aprovant a la tardor. “No és clar del tot que no hi haja ple a l'octubre”, va dir Cid, que com CiU també es va mostrar partidària de buscar un camí alternatiu si hi ha alguna possibilitat. Cid va criticar amb duresa el PP. “És l'únic responsable del fet que ara aquesta llei perille”, va afirmar.

No hi ha maltractament

La diputada d'ERC va voler desvincular en tot moment les curses de braus de les festes amb bous de les Terres de l'Ebre. “Aquí ni hi ha mort de l'animal ni es maltracta el bou”, va assegurar Cid. En la mateixa línia es va pronunciar el diputat de CiU Francesc Sancho. “Només podrem salvar les tradicions que s'adapten a les exigències de la sensibilitat actual, que és de respecte als animals”, va afirmar Sancho, que va precisar que la ponència de llei que va aprovar la comissió de Cultura del Parlament és del tot respectuosa amb la protecció dels animals. (Més informació a Política.)

REACCIONS

Si prohibeixen els bous sortirem més gent al carrer que en el cas de l'aigua
Miquel Ferré
president de l'Agrupació de penyes Taurines de l'ebre
Tots sabíem que si s'abolien les curses de braus els correbous ho tindrien més complicat
Núria Ventura
DIPUTADA DEL PSC

LA XIFRA

216
espectacles taurins
són els que es van celebrar a les Terres de l'Ebre el 2009 en 26 municipis diferents.
Demanem al govern que aprove aquesta legislatura la llei i, si cal, que ho faça per decret
Francesc Sancho
Diputat de ciU
L'únic culpable d'aturar la llei dels correbous i de la situació d'incertesa actual és el PP
Marta cid
diputada d'ERC

Herrera vol prohibir l'embolat

La declaració per part del Departament de Cultura dels correbous de les Terres de l'Ebre com a element cultural d'interès nacional semblava que havia encetat un nou panorama dins del qüestionat món de la festa dels bous de les Terres de l'Ebre, una festa que estava només a un pas de quedar blindada per una nova llei consensuada pel PSC, ERC i CiU dins la comissió de Cultura del Parlament. La decisió del PP de portar aquesta llei al Consell de Garanties Estatutàries i l'abolició de les curses de braus a Catalunya aquest dimecres han truncat aquest nou panorama favorable als correbous i el debat ja està servit. De fet, les protectores ja han deixat anar que el pas següent seran els correbous, i des del mateix tripartit ICV també hi posava cullerada. Així, el secretari general d'Iniciativa per Catalunya Verds, Joan Herrera, va dir ahir en declaracions a COM Ràdio que la prohibició de les curses de braus és “un gran pas endavant” i que els correbous també s'haurien de legislar i les pràctiques més bèsties també s'haurien de prohibir, “i estic pensant en els bous embolats”, va afirmar. Val a dir que la llei elaborada pel Parlament i encara no aprovada autoritza tant els bous embolats com els bous capllaçats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA