Societat

Vuitanta de cada cent joves actuarien igual que passatger tren de Barcelona

Els motius pels quals les persones s'inhibeixen davant un conflicte són: la por, la indiferència i els propis problemes

La passivitat del passatger que va presenciar l'agressió fa uns dies a una equatoriana en un tren de Barcelona és "comprensible" i, de fet, vuitanta de cada cent persones "probablement" tampoc haurien actuat per por o indiferència. Així ho ha assegurat el catedràtic de Psiquiatria Francisco Alonso.
Segons el parer d'Alonso, president de l'Associació Europea de Psicologia Social i director de l'Institut de Psiquiatres de la Llengua Espanyola, no s'ha d'"enfonsar" a aquesta persona pel que ha passat i, per descomptat, tampoc associar la seva actitud amb el nazisme, tal com va fer ahir la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre.

Alonso ha explicat que els motius pels quals les persones s'inhibeixen davant una situació conflictiva són tres: la por o temor, la indiferència i estar embegut en els propis problemes.

En unes circumstàncies com les viscudes en el vagó pel jove passatger, vuitanta de cada cent persones "probablement" haurien actuat igual que ell, ha subratllat el catedràtic emèrit i membre de la Real Acadèmia de Medicina.

"El jove va patir una situació molt propícia per deixar-se portar per la por; estava només al costat de l'atacant i la víctima, i el fet de no ser espanyol -té nacionalitat argentina- també el fa sentir-se "en un país estrany".

El "contrapunt absolut" és el cas del jove que va morir aquesta setmana a València després de ser copejat per la parella d'una noia a la qual intentava defensar durant una discussió al carrer.

Segons el parer del catedràtic emèrit, les persones que sí intervenen en situacions de conflicte o injustícia, "no tenen por, la vencen o la contenen", i a més posseeixen un esperit altruista i solidari.

Avui es dóna la coincidència que "ha augmentat la por i la indiferència a la societat, i ha disminuït la solidaritat".

Al mateix temps, Alonso ha pronosticat que aquestes conductes d'inhibició "seran cada vegada més freqüents, perquè hi ha més inseguretat social, augmenten les persones que porten armes, de foc o blanques".

"La proliferació d'armes és terrible no només perquè són un instrument de violència sinó font de violència: les persones que porten armes tenen major tendència a matar i a agredir, que quan no van armades".

Segons el parer del catedràtic, "s'han perdut valors d'altruisme i de solidaritat, en la mateixa proporció en la qual s'ha produït una inflació de l'egocentrisme i del narcisisme".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR
urbanisme

Els veïns de la Sagrada Família fan reobrir el debat urbanístic

Barcelona
SERVEIS

Dilluns comencen les obres de la nova estació d’autobusos de Lleida

LLEIDa