Societat

La grip A pot deixar 2.700 morts a Catalunya

El Centre Europeu de Malalties calcula que entre el 20% i el 30% de la població s’infectarà. Hospitals saturats a la tardor, efecte directe de la pandèmia

La pandèmia de grip A (H1N1) pot afectar a Catalunya 1.850.000 persones –25% de la població– i causar 2.775 morts (és a dir, 15 morts per cada 10.000 infectats). A més, la grip nova pot provocar a Catalunya 37.000 ingressos hospitalaris i, en les setmanes que duri el pic de la infecció, pot deixar a casa el 12% de la població activa. Aquests són els efectes previsibles de la grip a Catalunya si es mantenen els càlculs de planificació que s’inclouen en l’últim informe del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (CEPCM), un document publicat a través d’internet divendres passat.

Els experts del CEPCM reiteren que és impossible conèixer amb exactitud com evolucionarà la pandèmia però afirmen que “sembla inevitable” que es produeixi una primera gran onada d’infeccions aquesta tardor. La pandèmia tindrà a Europa efectes socials molt importants i provocarà situacions d’estrès en els serveis de salut, en especial, amb la saturació dels hospitals.

A partir de l’experiència internacional dels últims mesos i l’evolució de la pandèmia al Regne Unit (el país més afectat a Europa), el CEPCM, organisme científic dependent de la Unió Europea, calcula que la nova grip infectarà entre el 20% i el 30% de la població. El 15% de les infeccions presentaran complicacions i el 2% requeriran hospitalització.

L’informe científic afirma que calcular la letalitat de la grip nova és especialment difícil. Alguns estudis nord-americans apunten que la taxa pot ser de 30 o 40 morts per cada 10.000 infectats però els científics europeus consideren que la incidència real serà d’entre 10 i 20 morts per cada 10.000 afectats. En les setmanes de pic de la pandèmia, la malaltia obligaria el 12% de la població ocupada a agafar la baixa laboral. De fet, en els moments de màxima incidència, entre el 4,5% i el 8% de la població estarà malalta.

El CEPCM adverteix que les seves dades tenen un valor de planificació sanitària i no haurien de ser utilitzades per fer prediccions però les extrapolacions són inevitables. En el cas de l’AVUI s’ha fet el càlcul prenent la xifra mitjana de cada un dels escenaris.
L’últim informe del CEPCM reitera que la gran majoria d’infeccions per la grip nova són lleus i es curen sense medicaments ni ingrés hospitalari, com no es cansen de repetir les autoritats sanitàries. El problema és que la pandèmia afectarà una part molt important de la població i, com passa sempre, hi ha persones que no podran superar la infecció.

La infecció és lleu però afectarà molta gent
Tot i que la letalitat de la grip nova és més baixa que la de la majoria de les grips estacionals, finalment, la A(H1N1) porta camí de causar un nombre de morts sensiblement superior a la resta de virus.

Els experts calculen que una epidèmia normal afecta entre el 5% i el 15% de la població i, a Catalunya, per exemple, causa unes 480 morts (3.000 a tot l’Estat).

La grip nova presenta algunes diferències importants respecte a les grips estacionals. Els grups de població més afectats, per exemple, són diferents, amb més joves i dones embarassades amb infeccions greus. A més, en els primers mesos d’aquesta temporada no hi ha vacuna per protegir la població. El CEPCM, a més, adverteix que aquesta serà la “primera onada” de la pandèmia i no es descarten noves onades, i més greus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.